JOŠ JEDNA MEDICINSKA SENZACIJA: Naučnici istraživali prostatu pa pronašli novi organ u grlu

Ranije su stručnjaci mislili da postoje samo mikroskopske pljuvačne žlijezde unutar nazofarinksa iza nosa, ali su istraživači holandskog instituta za rak otkrili novi set pljuvačnih žlijezda dužine od skoro dva centimetra.

  • Zdravlje

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

Novootkrivene žlijezde nazvali su tubarnim pljuvačnim žlijezdama zbog njihovog položaja nad dijelom hrskavice koji se zove torus tubarius, prenosi B92.

Prilikom PSMA PET-CT skeniranja ljekari ubrizgavaju pacijentu radioaktivni "trag". Ovaj tragač se dobro veže za protein PSMA, koji je povišen u ćelijama karcinoma prostate, a također je vrlo dobar u otkrivanju tkiva pljuvačnih žlijezda. Istraživači su rekli da će se novootkrivene žlijezde vjerovatno koristiti za podmazivanje gornjeg dijela grla iza nosa i usta, piše "Sky News".

Kako bi potvrdili svoje otkriće, naučnici, predvođeni onkologom Vauterom Vogelom, pregledali su 100 pacijenata i otkrili da svi imaju te žlijezde, a secirali su i područje nazofarinksa dva tijela i rezultati su bili isti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...