FBiH ILI RS: Znate li ko je više zadužen?

Vijeće ministara BiH usvojilo je nedavno Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na polovini ove godine.

  • Ekonomija

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 2

Do 30. juna ove godine, javna zaduženost BiH iznosila je 12 milijardi i 175,22 miliona KM, od čega je vanjski dug osam milijardi i 664,75 miliona KM (71,17 posto), dok je unutrašnji dug tri milijarde i 510,47 miliona KM (28,83 posto) od ukupne javne zaduženosti.

Učešće javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu (BDP) iznosi 35,5 posto.

U ukupnom stanju javne zaduženosti Federacija BiH učestvuje sa 50,75 posto, Republika Srpska sa 48,24 posto, institucije BiH sa 0,47 posto i Brčko distrikt BiH sa 0,54 posto.

Iz ove informacije moglo bi se zaključiti da su entiteti otprilike jednako zaduženi. Generalno gledajući, to je tačno. No, teret duga zapravo se gleda u omjeru prema veličini jedne ekonomije koja se najčešće mjeri bruto društvenim proizvodom (BDP).

Prema podacima entitetskih statističkih zavoda, Federacija ima više nego dvostruko veći BDP od RS-a, podsjeća BiznisInfo.

Bruto domaći proizvod u tekućim cijenama u Federaciji BiH u 2019. godini iznosio je 23,13 milijardi KM, prema ranije objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Bruto domaći proizvod Republike Srpske u 2019. godini, izražen tekućim cijenama, iznosio je 11,23 milijarde KM, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Iz toga se može zaključiti da je Republika Srpska dvostruko više opterećena dugom od FBiH.

Inače, nijedan entitet i dalje ne spada u kategoriju visoke zaduženosti. Mnogo veći problemi od duga u BiH su slaba ekonomska aktivnost, loš poslovni ambijent, visoka nezaposlenost, korupcija itd.  

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...