DODIK TJERA VODU NA SVOJ MLIN: Protiv prijedloga EU o izmjeni Zakona o VSTV-u

Milorad Dodik tvrdi da parcijalne izmjene ne mogu dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

  • Politika

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je za Republiku Srpsku jedino prihvatljiva sveobuhvatna strukturna reforma pravosuđa, koju je svojevremeno dogovorio i potpisao s tadašnjim visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherin Ashton, i da samo ona može dati rezultate i dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu specijalnog predstavnika EU u BiH Јohanna Sattlera da je potrebno vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranje njegovog integriteta, nezavisnosti i odgovornosti te da je s ciljem omogućavanja tih promjena potrebno hitno izmijeniti Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Dodik je istaknuo da parcijalne izmjene, kako to predlaže Sattler, ne mogu dovesti do reda u pravosudnom sistemu.

- Vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe, za koje se i mi zalažemo, a o kojem govori Sattler, nije moguće samo izmjenom Zakona o VSTS-u. Ako već evropske strukture ulažu sredstva u VSTS BiH, kako priznaje Sattler, onda bi neko mogao da izvede zaključak da i presudan uticaj na to isto pravosuđe dolazi upravo iz međunarodnih struktura, a nas može navesti na razmišljanje zašto bismo ih mi uopšte više finansirali – naglasio je Dodik.

On je naglasio da je bilo kakva supervizija u ovoj oblasti u BiH neprihvatljiva i nedopustiva te da pravosuđe u BiH treba reformisati u cjelini i osloboditi ga od finansiranja spolja.

- Samo u tom slučaju imaćemo svoj pravosudni aparat koji će odgovarati građanima koji ga plaćaju, lišen bilo kakvih uticaja sa strane – poručio je član Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...