DOLAZI ČOVJEK OD KOJEG STRAHUJU DODIK I ČOVIĆ: Jedan od prioriteta Bidenovog tima je razbijanje blokade rada DRŽAVE BiH, Dodik će uskoro dobiti ultimatum…

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik otvoreno su podržali Trumpov reizbor i pozvali Srbe koji žive u SAD-u da glasaju za njega. Dodik je Bidena opisao kao „srbomrsca“.

  • Politika

  • 10. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 3

Američki analitičar Janusz Bugajski kaže da je na čelo SAD-a došao veliki poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu

Bidenu će rješavanje problema u regionu biti jedan od prioriteta.

- Aleksandar Vučić i Milorad Dodik otvoreno su podržali Trumpov reizbor i pozvali Srbe koji žive u SAD-u da glasaju za njega. Dodik je Bidena opisao kao „srbomrsca“. Oba lidera sada će biti manje sigurna kada ponovo krenu u blokiranje politika u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u regionu.

Dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću utjecat će na stišavanje nacionalističke retorike u regionu, otvorit će se front protiv ruskog utjecaja, a problemi će konačno biti rješavani u dogovoru s EU - kaže američki analitičar Janusz Bugajski ističući da je novi američki predsjednik dobra vijest za Balkan.

Objašnjava da će jedan od prioriteta Bidenove administracije na Balkanu biti i Crna Gora.

– Bidenova politika u regionu mora biti usmjerena na ublažavanje rastućeg spora Crne Gore i Srbije, u kojem miješanje Beograda u crnogorsku politiku može dalje polarizovati stanovništvo. Nova vlada uključuje radikalne elemente kojima je cilj da zaustave napredak Crne Gore u zapadnim institucijama – ističe ugledni američki analitičar.

Smatra da će nova američka administracija morati značajno da podstakne prozapadne snage unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori, u izvršnoj vlasti i u parlamentu, da bi se tako potkopale "srpske nacionalističke fikcije i proruske frakcije".

– Administracija Bidena morat će da podstakne prozapadne snage u okviru nove vladajuće koalicije i u parlamentu i da pomogne potkopavanju srpskih nacionalističkih i proruskih frakcija. Vučiću, također, treba uputiti upozorenje protiv bilo kakvog miješanja u politiku Crne Gore - ističe Bugajski za „Pobjedu“ i dodaje da Biden može produbiti američku umiješanost u rješavanje dugotrajnih sukoba na Zapadnom Balkanu.

– Iako je Trampovo predsjedništvo bilo usredsređeno na simboliku i odnose s javnošću, vjerovatnije je da će se Bidenovo predsjedništvo boriti sa suštinom i postaviti nekoliko dostižnih prioriteta. Biden ima koristi od godina direktnog učešća u regionu i kao predsjedavajući Odbora za vanjske odnose Senata i kao potpredsjednik SAD-a. Snažno je podržao vojnu intervenciju za zaustavljanje anticivilnih ratova i genocida u Bosni i Hercegovini i na Кosovu. Njegov sin Boe Biden, veteran američke vojske, služio je na Кosovu u Ministarstvu pravde SAD-a kako bi pomogao u obuci lokalnih tužilaca i sudija. Iznad svega, pobjeda Bidena izbjeći će potencijalno negativne posljedice drugog Trumpovog predsjedništva - zaključuje Bugajski.

On upozorava da su Trumpova retorika i postupci podstakli nacionalizam, radikalne desničare i skepticizam širom Evrope.

– Aleksandar Vučić i Milorad Dodik otvoreno su podržali Trumpov reizbor i pozvali Srbe koji žive u SAD-u da glasaju za njega. Dodik je Bidena opisao kao "srbomrsca". Oba lidera sada će biti manje sigurna kada ponovo krenu u blokiranje politika u Bosni i Hercegovini, na Кosovu i u regionu – kaže Bugajski.

Bugajski ističe da će pod Bidenom, Balkan i druge vanjskopolitičke arene biti depolitizovane i na tom prostoru će djelovati profesionalci u State Departmentu i drugim vladinim agencijama.

– Balkanska politika će, također, imati koristi od obnove odnosa s Evropskom unijom, posebno pošto se Trump ogradio od lidera EU i distanciirao od Berlina, Pariza i drugih prijestolnica. Trenutna sigurnosna politika nastavit će se pod Bidenom, jačanjem pripremljenosti za odbranu i jačanjem istočnog fronta NATO - kaže Bugajski.

Bugajski objašnjava da Bidenov vanjskopolitički tim mora težiti postizanju nekoliko ciljeva u svojoj balkanskoj politici. Dva su prioritetna: rješavanje odnosa na realaciji Beograd - Priština i rješavanje blokade rada države u Bosni i Hercegovini.

– Prvo, moraju ozbiljno da se pozabave pregovorima Srbija - Кosovo kako bi postigli uzajamno međudržavno priznanje. Ekonomski i politički elementi ne mogu se razdvojiti uprkos Trumpovim pokušajima. A američko rukovodstvo u tom procesu mora zahtijevati blisku saradnju s EU i sprečavanje Beograda da odlaže ili preusmjerava razgovore. Biden je potpuno svjestan da će se finalizacijom sporazuma otvoriti putevi za regionalni razvoj i integraciju u EU – procjenjuje Bugajski.

Naglašava da će se Biden, kao vrsni poznavalac prilika na Balkanu, odlučno pozabaviti rješavanjem političkih blokada u BiH.

– Drugi prioritet je bosanski ćorsokak za koji će morati da odgovara visoki američki zvaničnik. Status quo između dva bosanska entiteta može eksplodirati u bilo kom trenutku i stvoriti regionalnu pustoš. Administracija Bidena mora se fokusirati na glavne prepreke bosanskom rješenju. Iznad svega, lideri srpskog entiteta mogu ili pristati na ustavne promjene koje ograničavaju blokiranje centralnih vladinih institucija ili biti po strani i uz to biti i sankcionisani. A prijetnje bosanskom integritetu moraju imati posljedice i kazne - kaže Bugajski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...