ONI SU PRVI SLOMILI KORONU: Ekonomija jedne evropske zemlje oporavlja se brže od očekivanog, BDP raste u trećem kvartalu...

Kontinentalna ekonomija, koja isključuje proizvodnju nafte i plina, povećala se za 5,2 posto u periodu od jula do septembra u odnosu na prethodna tri mjeseca, prenio je Reuters.

  • Ekonomija

  • 18. Nov. 2020  18. Nov. 2020

  • 1

Bruto domaći proizvod (BDP) Norveške snažno je porastao u trećem tromjesečju, odskočivši od duboke recesije izazvane pandemijom koronavirusa, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku (SSB).

Kontinentalna ekonomija, koja isključuje proizvodnju nafte i plina, povećala se za 5,2 posto u periodu od jula do septembra u odnosu na prethodna tri mjeseca, prenio je Reuters.

Vlada je u martu zatvorila širok spektar javnih i privatnih institucija, namećući ovoj nordijskoj naciji najsnažnija ograničenja ikad uvedena u mirnodopskom vremenu, praćena postepenim popuštanjem tokom kasnog proljeća i ranog ljeta.

“Nivo aktivnosti u septembru i dalje je bio 2,7 posto niži nego u februaru”, navodi se u izjavi SSB-a.

Vlada je krajem oktobra ponovo počela ograničavati kretanja, iako manje nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

“Rast će usporiti u vremenu koje slijedi zbog ograničenja i nezaposlenost će ponešto porasti, ali nedavne dobre vijesti o vakcinama još daju nadu da će normalizacija ekonomije biti brža nego što se ranije mislilo”, navode analitičari.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...