PROTEST NAUČNIKA IZ REGIONA PROTIV OPASNIH PORUKA IZ BUGARSKE: "Stvaranje makedonske nacije se ne razlikuje od načina na koje su nastale sve druge nacije"

Povodom zloupotrebe historije kojom vlada Republike Bugarske prijeti blokadom početka pregovora između Bruxellesa i Skoplja u procesu evropskih integracija Sjeverne Makedonije, grupa historičara iz postjugoslavenskih zemalja, koja je ove godine inicirala potpisivanje Deklaracije „Odbranimo historiju“, uputila je protest protiv zloupotreba historije u procesu evropskih integracija Sjeverne Makedonije.

  • Kultura

  • 18. Nov. 2020  18. Nov. 2020

  • 1

Sadržaj protesta prenosimo u cijelosti:

- Sukobi oko historije i historijskih simbola ponovo važna politička tema u Jugoistočnoj Evropi. Posljednjih mjeseci vlada Republike Bugarske prijeti blokadom početka pregovora između Brisela i Skoplja, tražeći od Sjeverne Makedonije da prihvati „historijsku istinu“ da makedonski identitet i jezik imaju bugarske korijene i da su makedonsku naciju stvorili Tito i Kominterna.

Polazeći od stavova izraženih u Deklaraciji „Odbranimo historiju“ mi potpisnici ovog pisma izražavamo protest i osudu ovog slučaja historijskog revizionizma i zloupotrebe historije u političke svrhe. Smatramo da je takav pristup opasan ne samo za historiju kao humanističku disciplinu, već i za demokratiju i prosperitet regiona, ali i same Evropske unije. Nametanje „historijskih istina“ je neprihvatljivo i opasno. Stvaranje makedonske nacije se ne razlikuje od načina na koje su nastale sve druge nacije, a pravo na samoopredjeljenje je osnovno ljudsko pravo.

Zato tražimo od historičara u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj, ali i u svim zemljama regiona, da budu profesionalni i da se suprotstave zloupotrebama svoje discipline. Od političara tražimo da vode odgovorne politike, da ne podržavaju historičare koji potpiruju nacionalističke konflikte i da ne vrše pritiske koji dovode do falsifikovanja prošlosti. Od evropskih institucija i država tražimo da reagiraju na zloupotrebe historije, poštujući osnovne principe Evropske unije koji su ovih dana na Balkanu i u Evropi ugroženi, kao što su različitost, antifašizam i demokratija. Evropska unija je stvorena kao lijek protiv loših iskustava iz prošlosti i zato ne dozvolimo da se iskrivljavanjem historije uništavaju principi na kojim se temelji ideja o ujedinjenoj Evropi.

Mi, potpisnici ovog pisma dajemo podršku intelektualcima i historičarima u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj koji se otvoreno suprotstavljaju političkim pritiscima i bore za zaštitu svoje profesije i profesionalnih standarda. Samo solidarni možemo savladati ozbiljne prepreke koje stoje ispred nas!

Prof. dr. Dubravka Stojanović, Univerzitet u Beogradu

Prof. dr. Husnija Kamberović, Univerzitet u Sarajevu

Prof. dr. Tvrtko Jakovima, Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr. Božo Repe, Univerzitet u Ljubljani

Doc. dr. Adnan Prekić, Univerzitet Crne Gore

Dr. Snježana Koren, Sveučilište u Zagrebu

Dr. Milivoj Bešlin, Univerzitet u Beogradu

Prof. dr. Damir Agičić, Sveučilište u Zagrebu

Doc. dr. Branimir Janković, Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr Momir Samardžić, Univerzitet u Novom Sadu

Dr Olga Manojlović Pintar, Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd  

Prof. dr. Hrvoje Klasić, Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr. Radina Vučetić, Univerzitet u Beogradu

Dr Srđan Milošević, istoričar, Beograd

Dr Aleksandar R. Miletić, istoričar, Institut za noviju istoriju Srbije, Centar za istorijske studije i dijalog, Beograd 

Veljko Stanić, istoričar, Beograd

Petar Žarković, istoričar, Beograd

Dr. Dragan Markovina, historičar, Mostar-Split

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...