IGK ZVONI NA UZBUNU: „Država BiH nema puni kapacitet državnosti i nezavisnosti, što je posljedica nepravednog dejtonskog Ustava, na osnovu koga su legalizovani rezultati agresije i genocida“

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ocijenio je, povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je ovim sporazumom cementirana etnička podjela, a Ustav koji je nastao u Dejtonu, stvorio je od BiH nefunkcionalnu državu.

  • Društvo

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 0

- Država BiH nema puni kapacitet državnosti i nezavisnosti, što je posljedica nepravednog dejtonskog Ustava, na osnovu koga su legalizovani rezultati agresije i genocida. Danas, 25 godina poslije, jasno je da država BiH više ne može funkcionisati kao država - poručuju iz IGK-a.

Iz ovog instituta smatraju da je dejtonski Ustav diskriminatoran, jer isključuje prihvatanje, priznavanje, poštovanje i tolerisanje drugog i drugačijeg. Umjesto slobode pojedinca, odnosno građanina, na čitavoj jedinstvenoj teritoriji BiH, dodaju, imamo dominaciju i od građana i od naroda otuđenih etničkih, političkih subjekata.

Država Bosna i Hercegovina je, smatraju u IGK-u, izgubila svoj suverenitet, svoje jedinstveno državno i društveno funkcionisanje, a njeni građani i narodi su izgubili slobodu posjedovanja jedinstvene državne i društvene zajednice.

- Bez jedinstvene bosanskohercegovačke državne i društvene zajednice, njeni građani i narodi ne mogu očuvati i jačati bosanskohercegovačku tradiciju, historiju, kulturu - stav je IGK-a.

Ističu, također, da su dejtonskim Ustavom najviše na gubitku Bošnjaci, koji nemaju rezervnu domovinu i koji svoju duhovnu, tradicijsku, narodnu, historijsku, jezičku i kulturnu bitnost i bitisanost jedino mogu ostvariti u jedinstvenoj bh. državnoj i društvenoj zajednici bez legalizovanih rezultata agresije i genocida.

- Dejtonski mirovni sporazum je jedini u povijesti internacionalnog prava koji pokazuje da se genocid isplati - ocjena je Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...