MISTERIJE SVIJETA: Senzacionalno otkriće promijenilo je sve, nikome nije jasno ko su bili tajanstveni graditelji čija je civilizacija bila naprednija od svih za koje se do tada znalo…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u područje današnje države Jordan, mjesto senzacionalnog orkrića. Naime, iskopavanja u vulkanskoj pustinji na sjeveroistoku Jordana otkrila su ostatke tri tehnološki iznenađujuće napredna utvrđena grada s kamenim kućama.

Izvor: Haaretz

Radiokarbonskom analizom ustanovljeno je da su stari između 5.500 i 6.000 godina, što znači da potječu iz vremena prije najstarijih piramida.

Izvor: Haaretz

Arheolozi su ostali zaprepašteni naprednim sistemom navodnjavanja, preusmjeravanja kiše u vrtove i bašte. Usto, napredna drevna civilizacija se koristila bunarima izgrađenim povrh prirodnih cjevovoda nastalih djelovanjem lave.

Izvor: Haaretz

Otkriće je nevjerovatno i zbog toga što se do tada smatralo da su na tom području živjeli samo polunomadski stočari, i to samo u kišnoj sezoni.

Izvor: Haaretz

Još nije jasno ko su bili graditelji gradova i zašto su izgradili urbana naselja na tako izoliranom mjestu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...