BIT ĆE KRVI DO KOLJENA: Ultimatum od 72 sata liderima pobunjenika da predaju oružje, u suprotnom...

Premijer Etiopije Abiy Ahmed izjavio je danas da je liderima regije Tigray, gdje su u toku sukobi, postavio ultimatum od 72 sata da predaju oružju i dodao da će, u suprotnom, pokrenuti "nemilosrdni napad", prenosi Beta.

  • Hronika

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 1

Ahmed, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, pokrenuo je 4. novembra vojnu ofanzivu protiv snaga Oslobodilačkog fronta naroda Tigraya (TPLF) koje upravljaju tom regijom.

"Put ka vašem uništenju privodi se kraju i molimo vas da se predate u naredna 72 sata", naveo je premijer u poruci snagama TPLF-a.

U Sudan pobjeglo 36.000 ljudi

Nekoliko stotina ljudi poginulo je od početka sukoba, mada tačni podaci o broju žrtava nisu poznati.

Sudanske vlasti su saopštile da je više od 36.000 Etiopljana pobjeglo u njihovu zemlju.

Tigrajci čine pet posto stanovnika Etiopije, ali već dugo imaju značajan utjecaj u zemlji. TPLF je dominirao politikom i snagama sigurnosti od 1991. do 2018., kada je izabran Ahmed, poslije čega je njihova moć oslabila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...