UNIVERZITET OXFORD ANALIZIRAO: Kako se od korone umire u BiH i bivšim republikama SFRJ

Od februara i marta, kada su prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni u zemljama bivše Jugoslavije, na mapi se iz dana u dan mogu pratiti skokovi i padovi u broju žrtava Covida-19.

  • Vijesti

  • 24. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

Oxfordski univerzitet napravio je impresivnu interaktivnu mapu broja umrlih od posljedica koronavirusa u cijelom svijetu, koja pokazuje fluktacije broja umrlih od 3. marta do danas.

Od februara i marta, kada su prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni u zemljama bivše Jugoslavije, na mapi se iz dana u dan mogu pratiti skokovi i padovi u broju žrtava COVID-19, prenosi Nova.rs.

Slovenija

Slovenija je bila prva zemlja u Evropi koja je proglasila kraj epidemije korone 15. maja. Tokom ljeta, situacija sa brojem novozaraženih i preminulih od posljedica korone djelovala je relativno pod kontrolom, da bi početkom septembra zemlja oborila rekord sa najvećim dnevnim brojem zaraženih koronavirusom. Od tada, situacija se u nekadašnjoj “korona free” zemlji pogoršava, sa dnevnim brojem umrlih koji prelazi 50, zbog čega su vlasti uvele restriktivne epidemiološke mere, uključujući policijski sat i drakonske kazne za prekršioce istih.

Crna Gora

Crna Gora je također bila među prvima koja se proglasila za “korona free” državu i turističku destinaciju. Kao zemlja koja mahom zavisi od turizma, Crna Gora je početkom ljeta kao i Hrvatska i više drugih evropskih zemalja, otvorila sezonu i svoje granice za turiste iz zemalja za koje je EU procenila da su sigurne. Ispostavilo se da nije tako, budući da je broj zaraženih i umrlih već pred kraj ljeta počeo da raste, dovevši do toga da zemlja postane jedan od crnih rekordera kada je riječ o broju umrlih naspram broja stanovnika. U pokušaju da zaustave širenje infekcije, vlasti su uvele policijski sat i drastične mjere.

Srbija

Prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa u Srbiji je registrovan 20. marta, dvije sedmice nakon otkrivanja prvog inficiranog. Od tada, Srbija kao da je na toboganu. Nakon dva mjeseca vanrednog stanja i izolacije, broj zaraženih i umrlih počeo je da opada pred ljeto, ali to nije spriječilo EU da zemlju stavi na crnu listu zemalja sa velikim brojem slučajeva korone i tako ograniči kretanje tokom sezone godišnjih odmora.

Ispostavilo se da je to bio poklon – iako tada nije izgledalo – jer je ljeto Srbija provela kao ostrvo u moru korone. Dok su u zemljama okruženja rasli brojevi zaraženih i umrlih, u Srbiji su bili relativno niski. Drugi, treći, N-ti talas korone koji se obrušio početkom jeseni, zemlja je dočekala nespremna.

Početkom novembra, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je uznemirujuću ocjenu da u Srbiji broj oboljelih od korone raste najbrže u Evropi. Uprkos sumornom upozorenju, vlasti su oklijevale sa uvođenjem novih mjera, ostavivši sve na “savjesti građana” što je dovelo do gotovo 6.000 zaraženih dnevno i gotovo 40 mrtvih.

Hrvatska

Hrvatska je u martu registrovala prve smrtne slučajeve koji su posledica koronavirusa, da bi u aprilu taj broj naglo skočio. Kao zemlja koja živi od turizma, sa dolaskom lijepog vremena i prolaskom prvog talasa epidemije, Hrvatska je otvorila svoje granice. Sa navalom turista, skočio je i broj zaraženih. U jednom trenutku u augustu, broj zaraženih u Hrvatskoj je toliko skočio da je izazvao masovni egzodus austrijskih turista.

Epidemiološke mjere dovele su do toga da brojke malo “uminu”, da bi se situacija ponovo zakomplikovala u oktobru kada je hrvatski “stožer” počeo da prijavljuje rekordne brojke zaraženih i umrlih, što je dovelo do uvođenja novih restriktivnih mjera.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je, kao i ostatak regiona, prve smrti registrovala u martu, što je dovelo do uvođenja vanrednog stanja kako bi se spriječilo širenje virusa. Ljeto je donijelo nešto lakšu situaciju – i priliv turista, mahom iz Srbije, koji nisu imali gdje drugo da odu pošto Crnogorci ih nisu primali, a u Hrvatsku je moglo samo sa negativnim testom. Sa dolaskom jeseni, broj slučajeva ponovo je počeo da raste, toliko da je policijski sat ponovo uveden, a sa njima i kazne za one koji se ne pridržavaju mjera. Sve to ipak nije zaustvilo širenje virusa koji kosi po Bosni.

Sjeverna Makedonija

Sjeverna Makedonija je krajem marta prijavila prvu smrt od posledica koronavirusa. Polovinom aprila činilo se da je zemlja uspjela da se izbori sa koronom, ali je početkom juna krenuo novi talas infekcija. Najgori dan ljetos bio je 10. juli kada je u periodu od 24 sata otkriveno 205 novozaraženih. Vlasti su uvele strožije epidemiološke mjere i situacija je na kratko stavljena pod kontrolu da bi sa dolaskom hladnijeg vremena, respiratornih infekcija i novog talasa virusa, broj umrlih i zaraženih ponovo počeo da skače.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...