MILETOV PATULJAK: Antidržavno djelovanje Staše Košarca; Sada je poručio da...

...''Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava".

  • Ekonomija

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 3

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH, zakleo se na služenje državi Bosni i Hercegovini kao neko ko obavlja funkciju u najvišem tijelu izvršne vlasti BiH. 

Iako nas je Mirko Šarović navikao da političari iz RS koji dolaze u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova uglavnom rade za interese države, Košarac je, čini se, ipak krenuo stopama svog stranačkog gazde Milorada Dodika. 

Iako mu je zadaća da se drži državnih interesa, Košarac nam danas u saopćenju poručuje da BiH niti bilo ko drugi ne može sporiti entitetu Republika Srpska da naše prirodne resurse poklanja Srbiji i tako susjednu zemlju uvodi kao kolonizatora u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tako je pozdravio potpisivanje zajedničke izjave RS i Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci. 

Ministar Košarac smatra da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs RS i Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.  

"'Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema 'Gornja Drina' proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan'', poručio je ministar Košarac.  

Ili ne zna ili se pravi lud. Ili je naglo postao zaboravan. Jer, ministar bi morao znati da je riječ o vodnom blagu Bosne i Hercegovine i da isključivo Bosna i Hercegovina može da raspolaže svojom imovinom. Potvrdili su to i Ustavni sud BiH i OHR. 

Ali, valjda kao i Dodik, Košarac se to trudi iskulirati. 

Iako se često iz SNSD-a pozivaju na Dayton, zaboravljaju da je tim Daytonom i Ustavom BiH potpisivanje međunarodnih sporazuma dozvoljeno jedino državi BiH. 

Samovoljno je, pak, Košarac odlučio da pošalje dopise predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informisao o važećem pravnom okviru na nivou institucija BiH u vezi s izgradnjom Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina''. 

''Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava. To je politika koju zagovaram i od koje neću odstupiti, jer smatram da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcionisanja i preduslov za uspješnu saradnju institucija'', naveo je ministar Košarac. 

Ponašanje SNSD-ovih kadrova, vođeno Dodikovim željama za separatizmom, moralo bi biti kažnjeno.

Probosanska politika, kako se definiše većina stranaka iz Federacije BiH, morala bi na narednoj sjednici Predstavničkog doma zatražiti smjenu ministra Košarca. 

Jer, ova država više ne može podnijeti kvislinge koji koriste njene blagodati i bogate se, a rade sve kako bi je rasturili! 

(NAP) 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...