BILL GATES I 12 DIREKTORA: Sastanak koji bi mogao spasiti svijet

Milijarder-filantrop radi sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), farmaceutskim kompanijama i neprofitnim organizacijama u borbi protiv koronavirusa i na imunizaciji najsiromašnijih zemalja. Hoće li uspjeti u tome?

  • Svijet

  • 25. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 2

Šef jednog od najvećih proizvođača vakcine na svijetu imao je problem. Adaru Punavali, izvršnom direktoru indijskog Serum instituta bilo je potrebno 850 miliona dolara za sve – od epruveta do posuda, kako bi počeo proizvodnju doza vakcine protiv koronavirusa za siromašne.

Pundavali je procijenio da može da rizikuje sa 300 miliona dolara firminog novca, ali mu je i dalje falilo pola miliona. Odlučio je da se obrati penzionisanom direktoru softverske kompanije iz Seattlea, prenosi Nova.rs.

Bill Gates, osnivač Microsofta i filantrop potrošio je milijarde dolara kako bi pomogao vakcinaciju djece u zemljama u razvoju, blisko sarađujući sa farmaceutima iz cijelog svijeta, uključujući Punavalu kome je krajem ljeta obećao da će preko svoje fondacije dati 150 miliona dolara garancije, kako bi indijska farmaceutska fabrika nastavila sa proizvodnjom. Do septembra, ta cifra je udvostručena.

Sve to je, piše The New York Times, deo napora vrijednih 11 milijardi dolara kako bi se vakcina protiv koronavirusa distribuirala u više od 150 zemalja. Inicijativa se mahom finansira javnim sredstvima, ali je ideja dvije neprofitne organizacije koje je Gates pokrenuo i finansirao. Gatesova fondacija je i jedan od najvećih donatora Svjetske zdravstvene organizacije.

“Veoma, veoma ključna uloga”

Gates, treći najbogatiji čovjek na svijetu, sebe i svoju 50 milijardi dolara vrijednu fondaciju doživljava kao ekipu spremu da preuzme centralnu ulogu u borbi protiv korone, oslanjajući se na veze i infrastrukturu koju su gradili dvije decenije.

“Znamo kako da sarađujemo sa vladama, znamo kako da sarađujemo sa farmaceutskim kompanijama, razmislili smo dobro o ovome”, rekao je Gates.

“Potrebno nam je – bar kada je riječ o stručnosti i odnosima – da igramo veoma, veoma ključnu ulogu”, dodao je on.

Dok prve vakcine protiv korone čekaju na odobrenje, imunizacija većeg dijela svjetske populacije postala je goruće pitanje, a uspjeh vakcinacije i dalje je neizvjestan.

Do sada je prikupljeno svega 3,6 milijardi dolara za istraživanje, proizvodnju i distribuciju vakcine siromašnim zemljama. Tri kompanije su obećale da će isporučiti vakcine, ali se za sada ne zna da li će ijedna vakcina biti efikasna. Isto tako, bit će teško osigurati neophodne milijarde doza vakcine, koje će biti jeftine i koje će stići na vrijeme, jer su SAD i druge bogate zemlje sa farmaceutskim kompanijama već dogovorile imunizaciju svojih građana.

“Ima mnogo igrača, ali niko nije kao Gates”

Gatess je organizovao online sastanke sa šefovima farmaceutskih kompanija. Tražio je podršku svjetskih lidera. Za samo nedjelju dana on i njegova supruga Melinda razgovarali su sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i saudijskim princom Muhamedom bin Sajedom.

U Washingtonu, Gates se često konsultuje sa vodećim američkim epidemiologom dr Anthonyjem Faucijem, a sastao se i sa senatorom Mitchom McConnellom koji je preživio dječiju paralizu i koji podržava programe iskorjenjivanja ove bolesti.

“Neki se pitaju zašto to mora da bude on”, kaže dr Arijel Pablos-Mendez, bivša direktorica obrazovnih programa u SZO.

“On je poznat. Ima resurse. Stalo mu je. Ima mnogo igrača koji završavaju posao, ali ne kao Gates”, dodala je ona.

Ako inicijativa, koju Gates finansira i promoviše, uspije da zaštiti siromašne od virusa koji je već ubio više od 1,3 miliona ljudi, ona će potvrditi strategije koje Gates promoviše u svom radu i kroz podršku farmaceutskim kompanijama. Ukoliko propadne, pozivi na radikalniji pristup postat će još glasniji i učestaliji.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...