OPASNO SE ZAKUHALO OKO KAVKAZA: Francuzi pozivaju na povlačenje Azerbejdžana i priznanje Nagorno-Karabaha...

Gornji dom Narodne skupštine Francuske usvojio je rezoluciju u kojoj se, između ostalog, francuska Vlada poziva da zvanično prizna nezavisnost oblasti Nagorno-Karabah.

  • Svijet

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 1

Za priznavanje takozvane Nagornokarabaške republike glasalo je 305 od ukupno 306 poslanika Gornjeg doma parlamenta.

"Senat poziva Vladu Francuske da prizna Nagornokarabašku republiku i da iskoristi priznanje kao sredstvo u razgovorima sa ciljem uspostavljanja trajnog mira", ističe se u usvojenom dokumentu.

Državni sekretar u francuskom Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Jean-Baptiste Lemoyne izjavio je da jednostrano priznanje Nagorno-Karabaha nikome neće donijeti ništa dobro i da neće pomoći naporima posredovanja.

On je podsjetio da Francuska, kao jedna od predsjedavajućih zemalja Minsk grupe OSCE-a, podržava provođenje primirja postignutog 9. novembra.

Stručnjaci su objasnili da rezolucija služi kao preporuka i da nije obavezujuća, javio je TASS.

Prema tekstu rezolucije, Senat poziva na trenutno povlačenje azerbejdžanske vojske s teritorija koje je osvojila od 27. septembra, kada su eskalirali sukobi u Nagorno-Karabahu.

Pored toga, Senat poziva i na međunarodnu istragu o ratnim zločinima i upotrebi zabranjenog oružja.

Senatori su preporučili Vladi Francuske da izvuče zaključke o ulozi turskih vlasti u sukobima te da zajedno sa evropskim partnerima razmotri preduzimanje najodlučnijih mjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...