RASTU NAPETOSTI NA GRANICI ARMENIJE I AZERBEJDŽANA: Ko pokušava isprovocirati novi sukob

Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "provokativne akcije" Azerbejdžana. Insistirano je da Armenija "nije zainteresirana za eskalaciju situacije u regiji".

  • Svijet

  • 06. Apr. 2024  

  • 0

Armenija je u subotu optužila Azerbejdžan za pojačano kršenje primirja duž armensko-azerbejdžanske granice tokom noći nakon razgovora premijera Nikola Pašinjana s najvišim dužnosnicima SAD-a i Evropske unije. 

Armensko ministarstvo odbrane saopćilo je da su azerbejdžanske snage otvorile vatru na njihove položaje na više dijelova granice. Izvjestili su o "aktivnom kretanju" azerbejdžanskih vojnih vozila u jednom od tih područja.

"Važno je napomenuti da je tokom noći većina pucnjeve koje su ispalile azerbejdžanske oružane snage bila neciljana i sporadična", navodi se u saopćenju ministarstva.

U saopćenju se sugerira da su pokušali isprovocirati armensku stranu da poduzme "protumjere" koje bi se mogle koristiti za potkrijepljenje "nedavne azerbejdžanske dezinformacije" o armenskom kršenju primirja. Armenske trupe "nisu poduzele radnje koje bi doprinijele daljnjoj eskalaciji", rečeno je.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "provokativne akcije" Azerbejdžana. Insistirano je da Armenija "nije zainteresirana za eskalaciju situacije u regiji".

Azerbejdžansko ministarstvo obrane saopćilo je u međuvremenu da su se njegove pogranične trupe u petak navečer našle pod prekograničnom armenskom vatrom. Nije navela te lokacije.

Dvije strane već su se ranije ove sedmice međusobno optužile za kršenje režima prekida vatre. To je uslijedilo nakon tvrdnji Azerbejdžana da Armenija gomila trupe duž granice u mogućim pripremama za tamošnje "vojne provokacije". Armenska vojska ih je odbacila. Promatračka misija EU-a raspoređena na armenskoj strani granice također je zanijekala bilo kakvo jačanje armenske vojske tamo.

Napetost na granici počela je rasti nakon što je Baku osudio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen zbog odluke da održe trilateralni sastanak s Pašinjanom u petak u Briselu. Optužilo je zapadne sile da staju na stranu Armenije. 

I Blinken i von der Leyen telefonirali su s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim uoči pregovora u Briselu. Aliyev je u petak inistirao da su razgovori "usmjereni protiv Azerbejdžana".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...