GOTOVO JE: Ova zemlja obustavila saradnju sa Rusijom, traži nove partnere u oblasti sigurnosti

Ozbiljno podrhtavanje na političkom nivou.

  • Evropa

  • 24. Feb. 2024  

  • 0

Armenija je suspendovala članstvo u vojnom savezu Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) na čelu sa Rusijom. U intervjuu emitovanom u četvrtak, premijer Nikol Pašinjan je to opravdao rekavši da je alijansa razočarala Jermeniju.

Pašinjan je u intervjuu optužio Azerbejdžan za kršenje principa neophodnih za održavanje dugoročnog mirovnog sporazuma. Armenija i Azerbejdžan su ratovali dva puta u posljednje tri decenije.

"Azerbejdžan zloupotrebljava situaciju da bi podstakao svoju retoriku. To onda navodi na uvjerenje da se Azerbejdžan sprema da ponovo napadne Armeniju", dodao je Pašinjan.

Armenski premijer razgovarao je o pripremi mirovnog sporazuma sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prošle nedjelje tokom Minhenske sigurnosne konferencije.

"Što se Armenije tiče, Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti nije ispunila svoje ciljeve, posebno tokom 2021. i 2022. godine. Nismo mogli da dozvolimo da se ovo ponovi neprimjećeno. Praktično, mi (Armenija) smo suspendovali članstvo u ovom sporazumu. dalje korake ćemo odlučiti kasnije", naveo je Pašinjan.

Odnosi između Armenije i Rusije pogoršali su se u septembru kada ruski mirovnjaci nisu uspjeli da intervenišu u azerbejdžanskom blickrigu protiv Armena u Nagorno-Karabahu. Nakon nje, Baku je dobio kontrolu nad armenskom enklavom na svojoj teritoriji, što je izazvalo masovni egzodus armenskog stanovništva.

Stoga je Pašinjan kritikovao sigurnosni savez sa Rusijom kao "nedovoljan" i založio se da Armenija traži nove partnere u oblasti sigurnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...