SNAŽAN ODGOVOR IZ WASHINGTONA VIKTORU ORBANU: Ambasada SAD-a u Mađarskoj osudila poređenje Soroša s Hitlerom

U članku se govori o sukobu oko budžeta EU, na čiji su prijedlog Mađarska i Poljska uložile veto zbog toga što je vladavina prava jedan od uslova za dobijanje novčanih sredstava.

  • Svijet

  • 30. Nov. 2020  01. Dec. 2020

  • 0

Američka ambasada u Budimpešti osudila je danas članak mađarskog zvaničnika u kome se povlači paralela između američkog milijardera i filantropa mađarskog porijekla Georgea Sorosa i Adolfa Hitlera i nacista, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ambasada je na svom Twitter nalogu napisala da "strogo osuđuje" izjave iznijete u članku u kojima se izjednačava rasprava oko napora EU da pojača demokratske standarde unutar svojih članica sa "zastrašujućim ubistvom miliona ljudi za vrijeme Holokausta".

U subotu je Silard Demeter, povjerenik za kulturu i šef Književnog muzeja Petofi u Budimpešti objavio članak na provladinom informativnom portalu Origo u kome je Evropu nazvao "Gasnom komorom Georgea Sorosa", a Sorosa nazvao "liberalnim firerom".

U članku se govori o sukobu oko budžeta EU na čiji su predlog Mađarska i Poljska uložile veto zbog toga što je vladavina prava jedan od uslova za dobijanje novčanih sredstava.

EU trenutno sprovodi istragu protiv vlasti Poljske i Mađarske zbog onoga što u Briselu nazivaju podrivanjem nezavisnosti pravosuđa i medija u tim zemljama.

Soros koji je rođen u Mađarskoj i preživjeo je holokaust česta je meta desničarskog mađarskog premijera Viktora Orbana koji se protivi Sorosevoj filantropiji koja podržava liberalne projekte.

Izjave su izazvale jake reakcije više grupa mađarskih Jevreja i mađarskih opozicionih političara dok je izraelska ambasada osudila članak.

Više od 12.000 ljudi, uključujući brojne mađarske istaknute ličnosti, potpisalo je do sada peticiju u kojoj se traži ostavka Demetera.

Demeter je povukao članak u nedjelju posle kritika i rekao da će izbrisati svoj Facebook nalog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...