KAKO BLOOMBERG JAVLJA: Hoće li Kim raketom čestitati Bidenu ulazak u Bijelu kuću?

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un jedan je od rijetkih svjetskih lidera koji još nije čestitao demokratskom kandidatu pobjedu na američkim izborima. Značajno je da je predsjednik susjedne Kine Xi Jinping to uradio u srijedu.

  • Svijet

  • 06. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 0

Inauguraciju posljednja dva američka lidera, Baracka Obame i Donalda Trumpa, Kim Jong-un "pozdravio" je raketnim testiranjima. Joe Bidena očekuje nešto slično, smatra agencija "Bloomberg".

U roku od nekoliko sedmica od inauguracije, Sjeverna Koreja je "pozdravila" posljednja dva američka lidera testiranjem raketnih ili nuklearnih bojevih glava. Analitičari vjeruju da će sličan doček dobiti i novoizabrani predsjednik Joe Biden, kojeg je Pyongyang nazvao "bijesnim psom".

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un jedan je od rijetkih svjetskih lidera koji još nije čestitao demokratskom kandidatu pobjedu na američkim izborima. Značajno je da je predsjednik susjedne Kine Xi Jinping to uradio u srijedu.

Iako nema ništa posebno u činjenici da Pyongyang ne komentariše rezultate američkih izbora, Kim je ipak održao niz "neviđenih sastanaka" sa predsjednikom Donaldom Trumpom, što je dovelo do značajnih promjena u odnosima između dugogodišnjih rivalskih zemalja.

Kako "Bloomberg“ predviđa, dolaskom Bidena na vlast, američki pristup će se vjerovatno vratiti na put koji je izabrala Obamina administracija. Nakon što je Kim Jong-un 2011. godine postao vođa Sjeverne Koreje, Amerika je odlučila da zadrži "strateško strpljenje" i ne podržava Pyongyang u provokacijama. Međutim, za sjevernokorejski režim razlika će biti mala. Pod Obamom i pod Trumpom, čak i uprkos prijetnji pooštravanjem sankcija, Kim je tvrdoglavo nastavio da radi na svom programu koji treba da pruži pretnju američkim teritorijama.

"Ko god da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, sjevernokorejski režim vjerovatno neće promijeniti svoje ponašanje ili izaći u susret SAD-u. Nuklearne rakete nikuda neće otići, Kim će nastaviti da ih gradi i koristi nuklearnu ucjenu, jer je to strategija koja je pouzdano djelovala decenijama. Pa zašto mijenjati ono što funkcioniše?", tvrdi bivši saradnik CIA-e i stručnjak u analitičkom centru "Rand Corp." Soo Kim.

Nekoliko mjeseci nakon što je Obama došao na vlast 2009. godine, Sjeverna Koreja je "testirala svoju snagu" lansirajući raketu velikog dometa. Pyongyang je Trumpov dolazak u Bijelu kuću također „obilježio serijom lansiranja balističkih raketa, a u novembru 2017. godine testirao je interkontinentalnu raketu za koju stručnjaci kažu da može da dosegne do svake tačke Sjedinjenih Američkih Država.

List sugeriše da bi u slučaju Bidena, Kim mogao ponovo da lansira interkontinentalnu balističku raketu (MBR). Možda će to biti nova raketa koju je Pyongyang demonstrirao na vojnoj paradi u oktobru. Procjenjuje se da odjednom može da nosi nekoliko nuklearnih bojevih glava i da leti sa njima do Amerike.

Melissa Hanham, ekspertica za oružje i zamjenica direktora Otvorene nuklearne mreže, organizacije posvećene umanjivanju rizika od upotrebe nuklearnog oružja, kaže: "Moraju da testiraju novu MBR kako bi pokazali svojim rivalima da ona postoji. I, najvjerovatnije će to učiniti kada budu spremni. Sjevernoj Koreji je potrebno da njene MBR budu dovoljno precizne da obuzdaju Sjedinjene Američke Države“.

Pyongyang svoje nuklearno oružje vidi kao zaštitu od potencijalnog američkog napada. Kim je više puta odbio poziv Trumpove administracije za potpuno nuklearno razoružanje.

U okviru svoje predizborne kampanje, Biden se založio za razoružanje i američkih saveznika i drugih zemalja. Tokom predsjedničke debate u oktobru, demokrata je Kim Jong-una nazvao "banditom", ali je rekao da je spreman da se sastane sa sjevernokorejskim liderom ako smanji svoj arsenal.

Antony Blinken, kojeg je Biden preliminarno imenovao na mjesto državnog sekretara, također se ranije zalagao za multilateralni pristup pitanju Pyongyanga i fazno razoružanje. U članku za "The New York Times" iz 2017. godine, Blinken je pisao o mogućem dogovoru sa Sjevernom Korejom, koji bi prvo zahtjevao "zamrzavanje" postojećeg arsenala, a zatim i postepeno smanjivanje nuklearnog programa pod kontrolom posmatrača.

Tokom novogodišnjeg obraćanja, očekuje se da Kim Jong-un nagovijesti kakav će imati pristup prema novoj Bidenovoj administraciji.

Prema saznanjima južnokorejskih obavještajnih zvaničnika, Sjeverna Koreja je naredila svim svojim agentima da ne provociraju tokom američke tranzicije.

Pyongyang je već jasno stavio do znanja da više voli da ima saradnju sa Trumpom, koji se prema Kimu odnosio kao prema jednakom. Između trenutnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe razvila se "izvrsna hemija", dok je Bidena nazvao "budalom, lišenom elementarnih osobina čovjeka“.

Dok novi američki predsjednik pokušava da popravi odnose sa saveznicima koje je potkopao Trumpov program "Amerika iznad svega", Kim može pokazati da ima više prijatelja nego prije nekoliko godina. Ako su 2017. godine Kina i Rusija podržale sankcije Ujedinjenih nacija protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na njena nuklearna ispitivanja i lansiranje raketa, sada Kim ima mnogo bolje odnose sa Moskvom i Pekingom.

"Ovog puta nova testiranja možda neće imati isti efekat na Ujedinjene nacije. Najveća opasnost je da sa Sjevernom Korejom uđemo u novi krizni ciklus“, upozorava Ankit Panda iz Fonda Carnegie za međunarodni mir. Prema njegovim riječima, tenzije bi se mogle povećati ako Biden odluči da odgovori na provokacije Pyongyanga demonstracijom vojne moći.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...