SENZACIONALNO OTKRIĆE: Na rubu pustinje otkriveni dokazi o postojanju trgovačkog centra, niko ne zna zbog čega je sve iznenada nestalo… (FOTO)

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 08. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u daleku prošlost. Na lokalitetu Khirbet al-Batrawy na rubu vulkanske pustinje sjeveroistočnog Jordana pronađen je bogat sloj arheoloških nalaza.

Tamo je na vrhu brda do prije otprilike 4.300 godina stajao utvrđeni grad i važan trgovački centar koji je kontroliralo trgovačke rute između Sinaja, Arapskog poluotoka i Mezopotamije. Tim su se trgovačkim putevima prevozili sol, bakar, bitumen, sumpor, drago kamenje, mirođije i razna egzotična roba.

Centar grada bio je velika palača, površine oko 2.300 kvadratnih metara. Sloj pepela nastao je zbog požara koji je poharao drevni grad te je igrom sudbine očuvao brojne predmete, uključujući keramičke posude za jelo i čuvanje hrane, bakrene sjekire i vrhove strelica, medvjeđe krzno, razne vrste alata, raskošno ukrašen vrč za piće…

Iako arheolozi smatraju da su požar izazvali Amorićani, još nije razriješena misterija nestanka trgovačkog grada.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...