TRAGOM ZABORAVLJENIH LEKCIJA: Josip Brkić, sin čuvenog Milenka Brkića, u službi politike Dragana Čovića, protivnoj idealima njegovog oca

Jedan od “domaćina” koji su dočekali ruskog šefa diplomatije u BiH bio je i Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova, koji je bio “pratilac” svog stranačkog šefa Dragana Čovića. Nakon što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili da se susretnu sa Sergejem Lavrovom, Brkić je za sarajevsku N1 televiziju ocijenio da bi on “postupio drugačije”.

  • Društvo

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 1

“Ukoliko bi postojala zamjerka gostu kojeg smo mi kao država pozvali, onda bih u direktnom razgovoru rekao da postoji nešto što mi smeta i mislim da se tako treba voditi razgovor. Mislim da to nije trebalo raditi putem medija, ne mislim da je u međunarodnim odnosima BiH zapamćen ovakav događaj - da na pripremljeni sastanak dva člana Predsjedništva ne dođu, a sastanak se ipak održao'', rekao je Brkić.

Sastanak Dragana Čovića i Sergeja Lavrova u hotelu "Europa" u Sarajevu (Foto: Slobodna Bosna / A. Kajmović)

Josip Brkić već izvjesno vrijeme uživa veliko povjerenje Dragana Čovića pa je time i “zaslužio” visoku državnu funkciju. Na koji način je stekao ovo povjerenje, nije baš precizno poznato s obzirom na to da mu porodični background nimalo ne ide naruku.

Naime, Josip Brkić je sin starijima mnogo poznatijeg dr. Milenka Brkića, profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu, i jedan je od najistaknutijih članova po osnivanju Hrvatske demokratske zajednice BiH. Nakon smjene Stjepana Kljuića, Brkić postaje predsjednik ove stranke i tu funkciju je obavljao osam mjeseci.

Povodom smrti prof. Milenka Brkića u augustu 2017. godine, dr. Franjo Topić je zapisao poruku objavljenu na portalu Katoličkog tjednika "Nedjelja":

“Svjedoci smo da je bio ustrajan u stavu da je cijela BiH i hrvatska zemlja i da je interes bh. Hrvata kao i Republike Hrvatske cjelovita BiH. Brkić je znao graditi odnose i s pripadnicima drugih naroda, što je u BiH od kapitalnog značenja. Predsjednik Brkić je pokušavao da HDZ dograđuje prijateljstvo s SDA (SDS je jasno kazao oružjem da ne želi ništa zajedničko) radi zajedničkog otpora srpskoj agresiji, ali se to nekima u Zagrebu nije sviđalo. I stoga je smijenjen. (…) Badava su neki pozivali, kao npr. pokojni hercegovački provincijal fra Drago Tolj, da se to ne radi. Znalo se kud to vodi, ali spasa nije bilo. Kasnije je Boban postao predsjednik HDZ-a.”

Kako je sin velikog Milenka Brkića postao aparatčik u rukama notornog Dragana Čovića, pitanje je za njega. Ipak, jedno treba istaknuti: politika koju danas njeguje Dragan Čović, predstavlja sve ono protiv čega se prof. dr. Brkić borio. I to sve Čović čini u vremenu mira, dok je “u staklenim vremenima sukoba dr. Milenko Brkić podigao je barjak dijaloga, zajedništva i međusobnog razumijevanja”, kako je posthumno zapisao o dr. Brkiću advokat Josip Muselimović.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...