"OSTANITE VEDRI": Milijarder star 96 godina otkriva recepte za dug i sretan život

Njegov recept je logičan, kaže. “Mudro je ostati uvijek vedar”, rekao je Munger, a da biste to postigli, važno je da se oslobodite negativnih osjećaja.

  • Ekonomija

  • 16. Dec. 2020  17. Dec. 2020

  • 0

Potpredsjednik američke korporacije Berkshire Hathaway, Charlie Munger (96) najpoznatiji je kao dugogodišnja desna ruka investicione legende Warrena Buffetta, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,7 milijardi dolara.

Pored svoje uloge uz Buffeta, Munger je predsjednik izdavača Daily Journal i član je uprave maloprodajnog prodavca Costco.

Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se Munger sreće je u čemu je tajna dugog i sretnog života, u njegovom slučaju i izuzetno uspješnog, piše Bizlife.

Nedavno je milijarder odgovorio na ovo pitanje i to nizom “jednostavnih” savjeta.

Ne budite previše zavidni

Ne budite previše nezadovoljni

Ne trošite više nego što zaradite

Uprkos svojim problemima ostanite vedri

Radite i sarađujete sa pouzdanim ljudima

A vi radite ono što treba da radite, ono što je vaš posao

Njegov recept je logičan, kaže, “mudro je ostati uvijek vedar”, rekao je Munger, a da biste to postigli važno je da se oslobodite negativnih osjećanja.

"A da li možete biti veseli kad ste apsolutno potonuli u duboku mržnju i ogorčenje? Naravno da ne možete. Pa zašto biste to prihvatili?", rekao je milijarder.

Charlie Munger je odrastao u Omahi, u državi Nebraska, kao i njegov partner Buffet i radio je u prehrambenoj prodavnici Buffetovog djeda, kao i sam Buffet, prenosi Blic.

"Ipak, prošla je 1959. prije nego što sam upoznao Charlija, dugo nakon što je napustio Omahu da bi Los Angeles postao njegov dom. Ja sam tada imao 28, a on 35 godina. Ljekar iz Omahe koji nas je upoznao predvidio je da ćemo uspjeti – i uspjeli smo", napisao je Buffet o svom dugogodišnjem partneru u godišnjem pismu akcionarima za 2014. godinu.

Prije nego što se pridružio Berkshire Hathawayu, Munger je prvo radio kao advokat kada je radio za 15 dolara na sat, a bio je i ahitekta.

Buffet daje Mungeru priznanje za veći dio uspjeha Berkshire Hathawaya.

"Prema tome, Berkshire je izgrađen prema Charlijevom nacrtu. Moja uloga je bila uloga generalnog dobavljača, a izvršni direktori podružnica Berkshirea obavljali su pravi posao kao podizvođači", kaže Buffet.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...