BRUKA I SRAMOTA: Četnički vođa Draža Mihailović zvanično dobio ulicu u Srbiji

Tabla je postavljena 25. decembra na banderi za električnu energiju u ulici u kojoj se nalazi tridesetak kuća sa oko stotinu stanovnika.

  • Regija

  • 26. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 20

Tabla s imenom vođe četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rada Dragoljuba Draže Mihailovića postavljena je u selu Desimirovac kod Kragujevca, 120 kilometara južno od Beograda.

Tabla je postavljena 25. decembra na banderi za električnu energiju u ulici u kojoj se nalazi tridesetak kuća sa oko stotinu stanovnika.

Skupština grada Kragujevca ranije je 2019. donijela odluku o imenovanju te ulice na inicijativu Savjeta građana Mjesne zajednice.

Mihailović 15. jula 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan, piše Radio Slobodna Evropa.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu je u maju 2015. godine poništio tu presudu, uz obrazloženje da je suđenje Mihailoviću bilo političko-ideološki proces komunističkog režima.

Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

Spomenici Dragoljubu Mihailoviću u Srbiji postoje na Ravnoj gori blizu Požege i u Ivanjici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...