KUHA U CRNOJ GORI; MILO UZVRAĆA DRITANU: „Abazović je slagao, nije tačno da su ovo…“

„Dritan Abazović, gostujući na službenoj televiziji Vijesti, saopštio je nestinu kazavši da je prethodna Vlada nudila upravo ove izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti u julu mjesecu“, saopćeno je iz DPS-a Mila Đukanovića.

  • Regija

  • 28. Dec. 2020  28. Dec. 2020

  • 1

"Da podsjetimo javnost da tadašnja Vlada nije nudila brisanje bilo kog člana, već je nuđena izmjena nadležnosti sudova, iz upravne u redovnu građansku nadležnost, za utvrđivanje prava na imovinu koju je nakon 1918. godine zauzela Srpska pravoslavna crkva.

Takođe, insistirano je na upisu u odgovarajući registar svih vjerskih zajednica, uključujući i SPC i njene eparhije - koje to nikada nijesu uradile. A nijesu - jer ne priznaju državu Crnu Goru i njen pravni poredak.

Takođe, u predloženim izmjenama koje su na dnevnom redu, nema odredbe koja se tiče kontrole raspolaganja budžetskim sredstvima, nema odredbe da Vlada daje saglasnost da se iz zemlje iznose kulturna dobra, niti se predlogom Vlade iz jula omogućavalo SPC-u da mimo drugih vjerskih zajednica ostvari pravni status na bazi "diskrecionog" prepoznavanja od strane ministra pravde, a ne registracijom.

Uostalom, Abazoviću, ako je Vlada SPC-u nudila ovo rješenje 15 dana prije izbora, a za stolom sjedio zastupnik SPC-a, a sada ministar Leposavić - zašto te izmjene nijesu tada prihvaćene? Zato što nijesu ni nuđene.

Sve što smo čuli od strane Abazovića bilo je neistinito, suviše populistički, čak i za koordinatora službi bezbjednosti koji o imenovanju kadrova u njegovom resoru saznaje iz medija", naveli su iz DPS-a.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gostujući na TV Vijesti, kazao je da "ovo što su sad integrisane promjene, to je DPS nudio 15 dana pred početak izborne kampanje predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske."

Dodao je i da će izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti uvrštene u dnevni red sutrašnje sjednice Skupštine.

On je rekao da smatra da je u pitanju liberalan, praktičan i evropski zakon i da nije diskriminatorski.

"Usvajanjem Predloga zakona ćemo u potpunosti dovesti u istu pravnu ravan sve vjerske zajednice i sve će biti dio jedinstvenog pravnog poretka", istaknuo je Abazović.

Poručio je da ne postoji nikakva opasnost za nacionalne interese i da zakon "niti ima namjeru da gasi, niti da osniva crkve" i druge vjerske zajednice, već da se građanima omogući ostvarivanje prava na jednak način“, poručuju iz Đukanovićevog DPS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...