ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE SNIMIO TRENUTAK APSOLUTNOG UŽASA U PETRINJI: "Bilo je strašno, napravio sam što sam mogao..." (VIDEO)

Njegov snimak prikazuje stvarni horor situacije za vrijeme zemljotresa.

  • Regija

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

Luka Maričković, novinar-snimatelj Radija Banovina, bio je jučer u 12.19 sati usred Petrinje, a objektiv njegove kamere, kao i mnoge druge, bio je uprt u gradonačelnika tog ranijim potresom već narušenog grada Darinka Dumbovića.

Nova TV, RTL, N1, HRT, brojni kamermani i novinari jučer su u tom kobnom trenutku okruživali Dumbovića s kamerama, mikrofonima i diktafonima. No, samo je Maričković uspio zadržati kameru uspravnom i uključenom.

Snimio je trenutak apsolutnog užasa.

Njegov snimak prikazuje stvarni horor situacije za vrijeme zemljotresa.

Snimio je izrazito podrhtavanje, vrisku, paniku, ljude koji se jedva održavaju na nogama, rušenje zgrada u pozadini, golemi oblak prašine koji se digao, ali i svoje umirujuće riječi.

“Dobro je! Dobro je! Mir! Dobro je!”, govorio je svojim kolegama Maričković, i sam izrazito šokiran.

Nakon zemljotresa, pojavio se cijeli niz videozapisa, ali je ovaj Maričkovićev, objavljen na portalu Radija Banovina, daleko najšokantniji, najčišći i najduži.

Ljudi u komentarima mahom hvale kamermana i njegovu sposobnost, živce od čelika i činjenicu da je jedini, za razliku od drugih kamermana, nastavio za vrijeme i nakon zemljotresa snimati oko sebe.

Kako je uspio zadržati sebe na nogama i kameru čvrsto u rukama, upitali su Luku Maričkovića, koji je porijeklom iz Gline.

- Kamera je bila na stabilizatoru i čvrsto sam je držao u rukama i nastavio snimati. Napravio sam što sam mogao u tom trenutku – govori 24-godišnji Maričković.

Bilo je strašno, priznaje, ali uspio je ostati sabran, prenosi Jutarnji.hr.

- Čim sam ugasio kameru, išli smo pomoći čovjeku koji je ostao zdrobljen u autu – dodaje novinar-snimatelj Radija Banovina, kojem danas svi skidaju kapu zbog prisebnosti i hrabrosti.

- Raniji potresi događali su se uvijek rano ujutro pa ili sam spavao ili bi me uhvatili dok sam se spremao za posao. Ovaj jučerašnji, najteži, prvi je koji me pogodio na poslu – objašnjava Maričković.

Stanje je i danas teško, govori.

- Svi su na nogama i pomaže se ljudima na sve strane. Ja sam danas ostao u redakciji Radija Banovina u Glini, završavam neke tehničke poslove pa idem dalje. Ne mogu sjediti – zaključuje Luka Maričković, s kojim su novinari kratko razgovarali telefonski, jer je veza i danas pucala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...