"RAZOČARANI SMO KINOM": Direktor Svjetske zdravstvene organizacije oštro kritikovao zvanični Peking

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužena za istragu porijekla pandemije Covida-19 u Kini, uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja, rekao je u utorak direktor UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao da je "jako razočaran".

  • Svijet

  • 05. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 3

"Danas smo doznali da kineski zvaničnici nisu pripremili potrebna odobrenja za dolazak ekipe u Kinu", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

"Jako sam razočaran jer su dva člana već krenula na put, a drugi nisu mogli otputovati u posljednji trenutak", dodao je u vrlo rijetkom oštrom tomu prema Pekingu.

"Kontaktirao sam s visokim kineskim zvaničnicima i ponovno sam jasno rekao da je ta misija prioritet za WHO i međunarodnu zajednicu", dodao je i rekao da "nestrpljivo čeka početak misije u najkraćem roku".

Riječ je o vizama

Šef za hitne zdravstvene slučajeve u WHO-u Michael Ryan objasnio je da je riječ o vizama. 

"Nadamo se da se radi samo o logističkom i birokratskom problemu koji možemo brzo riješiti", rekao je i objasnio da se jedan od dvojice stručnjaka morao vratiti, a drugi čeka u trećoj zemlji. 

Prije nešto više od godinu dana prvi slučajevi koronavirusa otkriveni su u području Wuhana, a deset eminentnih naučnika koje je odabrao WHO trebaju otići u Kinu kako bi pokušali pronaći porijeklo virusa, odnosno ustanoviti kako je prešao na čovjeka.

Međutim, taj je posjet krajnje osjetljiv za kineske vlasti i one nastoje izbjeći bilo kakvu odgovornost za epidemiju koja je odnijela više od 1.8 miliona života u svijetu.

(Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...