I BiH JE NJIHOVA ŽRTVA: Svjetska zdravstvena organizacija ŽESTOKO KRITIKOVALA bogate zemlje i otimačinu za vakcine

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je danas bogate zemlje da prije nego što poruče dodatne količine vakcina protiv koronavirusa, provjere kakav to ima utjecaj na COVAX program kako bi se osiguralo da vakcine stignu i do siromašnijih nacija.

  • Svijet

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

Bogatije nacije su nabavljale i nekoliko milijardi doza vakcina, dok zemlje u razvoju imaju malo ili nimalo doza. Evropske nacije su dale finansijsku podršku Programu globalnog pristupa vakcini COVAX-u sa ciljem da se nabave vakcine i za najranjivije grupe stanovništva, a razmatraju i da doniraju dio svojih doza, ali to još nije dogovoreno.

Lideri zemalja G7 rekli su u petak da će ubrzati globalni razvoj i primjenu vakcina i podržati “pristupačan i pravedan pristup vakcinama”. Također, podržali su inicijativu COVAX sa 7,5 milijardi dolara.

Generalni direktor WHO-a zahvalio im je na tome, ali je, nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom,kazao da “novac ništa ne znači ukoliko ne može da kupi vakcine”.

On je naveo da to što pojedine bogate zemlje od proizvođača nabavljaju više vakcina utječe na dogovore s COVAX-om, zbog čega je potrebno da prije nego što naruče još doza, provjere da ne utječu na te dogovore.

Ghebreyesus je rekao i da razumije političke pritiske s kojima se suočavaju lideri razvijenih zemalja.

“Oni bi trebalo da kažu glasačima da je najbolji način ne samo vakcinacija njih, već i ostatka svijeta, kao i djeljenje vakcina sa svima u svijetu”, dodao je.

On je ukazao i na važnost korištenja svake mogućnosti za povećanjem proizvodnje vakcina.

“U suprotnom, sa malo vakcina, dijeljenje je teško i to je upravo ono što se dešava sada”, objasnio je Ghebreyesus.

Evropska unija je među regijama u kojima se vlasti suočavaju sa pritiskom zbog usporenog početka procesa vakcinacije protiv koronavirusa. Blok je prošle sedmice dogovorio nabavku dodatnih količina vakcina.

Podsjećamo, i naša zemlja je dio COVAX sistema, novac je od bh. institucija uplaćen, ali još nije stigla nijedna pošiljka vakcina. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...