ŠTA KINEZI KRIJU?: Direktor Svjetske zdravstvene organizacije otkrio probleme istražitelja porijekla koronavirusa u Kini

"Istražiteljima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji su putovali u Kinu kako bi istražili porijeklo epidemije koronavirusa, bili su uskraćeni podaci", izjavio je danas generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  • Svijet

  • 30. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 1

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine, prenio je Reuters.

U završnom izvještaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila WHO i koji je proveo četiri nedjelje u Wuhanu i okolini u januaru i februaru naveo je da je virus vjerovatno prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje i da postoji izuzetno mala vjerovatnoća da je uzrok pojave virusa curenje iz laboratorije.

"U razgovorima sa timom oni su naveli poteškoće sa kojima su se susreli u pristupu osnovnim podacima", rekao je Tedros i dodao da očekuje da će buduće zajedničke studije obuhvatiti pravovremenu i sveobuhvatniju razmjenu podataka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...