IDI, IDI NESANICE: Stručnjaci za spavanje otkrili 6 trikova koji njima pomažu kad ne mogu zaspati

Jedna neprospavana noć nikome nije naštetila, ali nesanica koja traje danima, sedmicama, pa čak i mjesecima, može uzrokovati brojne poteškoće sa zdravljem. Ljekari imaju ideje za dobar san - ukradite ih i primijenite već ove noći.

  • Zdravlje

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 0

I ne pamtite kada ste se posljednji put pošteno naspavali?

Uz ovih šest savjeta iz pera stručnjaka, vašim mukama sa spavanjem napokon bi mogao doći kraj.

Evo što oni rade kad ne mogu zaspati:

1. Umjesto da broje ovčice, rade ovo...

„Ukoliko niste jedan od onih sretnika koji zaspu snom pravednika čim glavom dotaknu jastuk,pomislite na jednu riječ, ali ne bilo koju, već onu koja vam pomaže da se opustite i usredotočite na san“, savjetuje dr. Robert Rosenberg, ljekar osteopatske medicine. Dišite polako kroz dijafragmu, a pri svakom izdahu mislite na tu riječ. „To pomaže da se opustite i isključite bilo kakve šumove iz okoliša što je ključno za smirivanje uma“, tvrdi Rosenberg. Ugledni ljekar ovu metodu prakticira 10 minuta prije nego što utone u san, a brojni pacijenti koje je liječio, svjedoče da im je uz ovu metodu trebalo i manje od deset minuta da bi zaspali. Pokušajte s ovom metodom prije odlaska u krevet, ali i kad se usred noći probudite i ne možete ponovo zaspati.

2. Prvo uspavaju teške misli pa tek onda sebe

Možda ste već čuli za savjet da nekoliko sati prije nego što krenete na spavanje, sve svoje brige pohranite na jedan list papira i tako se oslobodite teških misli. Ovu metodu prakticirala je Catherine Darley,ljekar naturopatije iz Seattlea. Nakon smrti u uskom krugu porodice, šest sedmica nije mogla spavati pa je odlučila pokušati s ovom metodom. Ova metoda daje rezultate i u situacijama kad se iz bilo kojeg razloga borite s teškim emocijama ili vas muči tjeskoba. Catherine Darley tvrdi da njezini pacijenti svjedoče kako je ovo jedna od najučinkovitijih strategija za borbu sa poteškoćama sa spavanjem.

3. Preskaču popodnevno spavanje

„Pacijente uvijek iznenadi kad im savjetujem da preskoče popodevni odmor, čak i ako noć prije nisu oka sklopili“, kaže dr. Damon Raskin, ljekar internist specijaliziran za liječenje poremećaja spavanja. Ukoliko ne možete bez podnevnog odmora, preskočite kafu (koja vas drži budnima) i provedite barem 20 minuta u šetnji prirodom s dragim ljudima – pokazalo se da to ima izvrstan učinak na mentalno i fizičko zdravlje.

4. Kupuju odvojene plahte

Dijelite li postelju sa partnerom, to bi mogao biti razlog da se ujutro budite umorni. Robert Oexman, direktor američkog instituta za poremećaje spavanja, tvrdi da već odvojene plahte i pokrivači čine razliku. Zasebna posteljina omogućava ljudima da se tokom noći okreću i namještaju kako im paše, a pritom ne uznemiravaju svog partnera. Također, svako od nas ima drugačije potrebe kad je u pitanju toplina pokrivača – što je nekome ugodno, drugome može stvarati nelagodu i kvariti san.

5. Umjesto lijekova za spavanje, uzimaju ovo

„Ponekad se probudite usred noći i, što god učinili, više ne možete zaspati, jer niste u stanju ponovo „isključiti“ svoj mozak“, objašnjava dr. Rebeccah Shalev. Sama je uspjela tome doskočiti uzimanjem tri grama glicina – jednostavne neesencijalne aminokiseline koja se u apotekama može nabaviti bez recepta.

6. Oslanjaju se na svoje nosove

Doktor Oexman ima izvrstan savjet za sve one koji često putuju i pritom imaju poteškoće sa spavanjem: pošpricajte omiljeni miris po hotelskoj sobi i uživajte dok se opuštate uz njega. Isti trik možete primijeniti na putnom jastuku tokom dugih letova avionom. S vremenom ćete naučiti povezivati ovaj miris sa spavanjem i udobnošću vlastitog doma, zbog čega ćete lakše utonuti u san.

(Ordinacija.vecernji.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...