IRINEJ UMJESTO IRINEJA: Zašto Dodik strahuje od sve izvjesnijeg izbora Irineja Bulovića za patrijarha SPC?

Episkop bački Irinej Bulović, poznat po svojim konzervantivno-nacionalističkim stavovima i po tome što Srbiju želi bliže Rusji nego Evropskoj uniji, najizgledniji je kandidat za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

  • Društvo

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 3

Irinej Bulović predvodi veći dio sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, koje se zalaže za ostanak cjelovitog Kosova u okviru Srbije, čak i po cijenu da Srbija nikada ne uđe u Evropsku uniju. Bulović se, također, protivi i bilo kakvoj podjeli Kosova, koju je zagovarao aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz otvorenu podršku prvog čovjeka RS-a Milorada Dodika.

I Vučić i Dodik potpuno su svjesni da su Srbi trajno izgubili Kosovo i posljednjih su godina tražili način kako da što bolje unovče priznanje Kosova kao nezavisne države. Vučić je vidio šansu u podjeli Kosova (“ne mogu Albanci na Kosovu dobiti sve, a Srbi na Kosovu izgubiti sve”), dok je Dodik priznanje Kosova nastojao vezati za status Republike Srpske, ponavljajući do iznemoglosti tezu da Albanci na Kosovu ne mogu imati više prava nego što imaju Srbi u BiH. Drugim riječima kazano, Dodik je zagovarao rješenje po kojem bi se na jednak način riješio status Kosova i Republike Srpske.  

Irinej Bulović oko statusa Kosova nema nikakvih dilema. U novogodišnjem intervjuu za beogradski dnevnik "Večernje novosti", Iriniej Bulović je, između ostalog, govorio i o Kosovu, založivši se za njegov ostanak u okviru Srbije.

"Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano, kao što i jeste danas, ali Srbija nikad ne može da kaže: 'Mi to poklanjamo.' Jer, ono što se pokloni, zauvijek se gubi, a ono što je silom oteto, jednog dana će biti vraćeno. Uostalom, jasno je, onaj ko želi da nam oduzme dio teritorije, ne želi samo naše Kosovo, dio nas. On želi sve naše! On želi da nas ne bude! A Kosovo je tu samo početak."

A potom slijedi apokaliptično upozorenje Srbima: "Ako pristanemo da nam uzmu Kosovo, nestat ćemo s lica zemlje."

Jasno je da Irinej Bulović ne vidi Srbiju u Evropskoj uniji te stoga zanemaruje jasne propozicije koje je Bruxelles postavio pred Srbiju - nema ulaska u EU dok Srbija ne prizna nezavisno Kosovo. 

(SL. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...