STIGLA POTVRDA IZ NJEMAČKE SAVEZNE VLADE: Broji li Valentin Inzko posljednje dane na poziciji visokog predstavnika u BiH!?

Sarajevski portal „Fokus“ zatražio je mišljenje iz savezne vlade Njemačke o najavama da se priprema promjena na poziciji visokog predstavnika u BiH, koja je u domaćoj javnosti izazvala niz špekulacija, kao i suprotstavljenih mišljenja.

  • Mini market

  • 06. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 1

Iz savezne vlade Njemačke je za sarajevski "Fokus.ba" rečeno je da se s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom trenutno razmatra i promjena na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR).

Navode o “zajedničkom djelovanju” s Rusijom iz Vlade Njemačke nisu komentirali, ali su potvrdili da su u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH u kontaktu s Briselom, Parizom i Washingtonom, piše Fokus.ba.

“Tačno je da je Savezna vlada, zajedno s trenutnim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, razmotrila promjenu na vrhu OHR-a. U kontaktu smo sa svim važnim akterima kao što su Brisel, Pariz i Washington. S OHR-om, međunarodna zajednica trenutno ima na raspolaganju važan instrument koji služi za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma i razvoj Bosne i Hercegovine. OHR može, na primjer, pružiti važnu pomoć tamo gdje je u pitanju zaštita Ustava BiH i treba unaprijediti reforme”,  naveo je za Fokus.ba glasnogovornik Savezne vlade Njemačke.

altFoto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSEL

Podsjećamo, informacije o promjeni na čelu OHR-a i odlasku Valentina Inzka prvi je objavio portal “Istraga.ba”. Na tragu svojih saznanja, portal “Istraga.ba” je objavio vijest da se promjena na čelu OHR-a vrši u dogovoru sa Rusijom. Uslijedile su žestoke reakcije, a najaktivniji je bio bivši njemački zastupnik u Bundestagu Stefan Schwarz koji je žestoko osudio pisanje portala “Istraga.ba”.

Da stvar nije benigna, i da je moguć dogovor sa zvaničnom Moskvom, potvrdio je ugledni njemački novinar Erich Rathfelder u autorskom tekstu za njemački “TAZ”, koji je napisao da su Angela Merkel i Kancelarijat uspjeli uključiti Rusiju u novu strategiju.

(SB / Fokus.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...