GENIJ IZ SARAJEVA BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH IKADA: Čuveni nobelovac živio je skromno, gotovo asketski, iza sebe je ostavio grandiozna djela, a cijeli svoj životni vijek pomagao je drugima

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 07. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je čuveni nobelovac Vladimir Prelog.

Prelog se rodio 23. jula 1906. godine u Sarajevu.

U rodnom Sarajevu pohađao je pučku školu, a nakon razvoda roditelja 1915. godine, s ocem dolazi u Hrvatsku. Pučku školu završio je u Zagrebu, gdje je počeo pohađati i realnu gimnaziju, a u trećem razredu s ocem preselio se u Osijek. Tamo nastavlja svoje srednjoškolsko obrazovanje na Kraljevskoj realnoj gimnaziji i, zahvaljujući profesoru Ivanu Kuriji, počinje se zanimati za hemiju.

Pod njegovim je mentorstvom već u petnaestoj godini objavio svoj prvi naučni rad iz hemije "Eine Titriervorrichtung", koji je objavljen u njemačkom znanstvenome časopisu "Chemiker-Zeitungu" (Köthen 1921., 45.).

Nakon što je 1924. godine maturirao u Zagrebu, odlazi na studij u Prag. Tamo je na Hemijsko-tehnološkom odjelu Tehničke visoke škole diplomirao 1928., a doktorirao 1929. godine pod vodstvom Emila Votočeka.

Istodobno je sarađivao s hemičarem Rudolfom Lukešom. Nakon doktorata, neko je vrijeme radio u laboratoriju hemijske veletrgovine G. J. Dřize, a 1934. godine vratio se u Zagreb. U Zagrebu je od 1935. do 1941. godine bio docent i predavao organsku hemiju na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te bio predstojnik Zavoda za organsku hemiju.

Godine 1941., na poziv Lavoslava Ružičke, odlazi u Švicarsku zbog tadašnje političke situacije.

Prelog se dogovorio s Ružičkom da mu preko jednog profesora dogovori da održi predavanje u Njemačkoj. Bilo je to 1940. godine i Prelog je želio otići. Predavanje nikada nije održao, jer je iz voza sišao u Švicarskoj, gdje je i ostao.

Godine 1975. dobitnik je Nobelove nagrade za hemiju, za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereohemije.

Počasni je građanin Zagreba (1989.), Sarajeva (1992.) i Osijeka (1994.).

Vladimir Prelog živio je skromno, gotovo asketskim životom. Sve što je imao, davao je za svoje studente, koje je stalno povlačio u Švicarsku, u Zürich.

Prelog je obožavao fotografiju, volio sitnice, poput vlastite zbirke kutija šibica koje je skupljao na putovanjima, manžetne za košulje...

Po njemu je u Švicarskoj nazvana Švicarsko-hrvatska udruga "Vladimir Prelog".

U Zagrebu i Sarajevu po njemu su nazvane ulice.

Na rodnoj kući podignuta mu je spomen-ploča.

Umro je na današnji dan 1998. godine u Zurichu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...