SJAJNE VIJESTI: Najnovije istraživanje pokazalo da "Pfizerova" vakcina djeluje protiv...

Čini se da "Pfizerova" i "BioNTechova" vakcina protiv Covida-19 djeluje protiv ključne mutacije visoko prenosivih novih varijanti koronavirusa, otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

  • Vijesti

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 0

Pokazali su to rezultati nove studije, koju je proveo američki proizvođač lijekova, prenosi Reuters.

Nezavisna studija, koju su proveli "Pfizer" i naučnici sa Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu, pokazala je da je vakcina efikasna u neutralizaciji virusa s takozvanom mutacijom N501Y proteina.

- Mutacija bi mogla biti odgovorna za veću prenosivost, a postojala je zabrinutost da bi virus mogao pobjeći i neutralizaciji antitijela koju izaziva vakcina - rekao je Phil Dormitzer, jedan od najboljih "Pfizerovih" naučnika za virusnu vakcinu.

Studija je provedena na krvi koja je uzeta ljudima koji su dobili vakcinu.

Nalazi su ograničeni, jer se ne razmatra puni skup mutacija pronađenih u bilo kojoj od novih varijanti virusa koji se brzo širi.

Dormitzer je rekao da je ohrabrujuće to što se vakcina čini efikasnom protiv mutacije, kao i 15 drugih mutacija protiv kojih je kompanija prethodno testirala.

- Dakle, sada smo testirali 16 različitih mutacija, a nijedna od njih nije stvarno imala značajniji utjecaj. To su dobre vijesti - rekao je.

Dormitzer je primijetio da je zabrinjavajuća i druga mutacija pronađena u južnoafričkoj varijanti, nazvana mutacija E484K.

Istraživači planiraju da izvrše slična ispitivanja kako bi utvrdili da li je vakcina efikasna protiv drugih mutacija pronađenih u Velikoj Britaniji i južnoafričkim varijantama i nadaju se da će za nekoliko sedmica imati više podataka.

Naučnici su izrazili zabrinutost da vakcine koje se uvode, možda neće moći zaštititi od novih verzija, posebno one koja se pojavila u Južnoj Africi.

Simon Clarke, vanredni profesor za ćelijsku mikrobiologiju na Univerzitetu u Readingu, rekao je ove sedmice da, iako su obje varijante imale neke zajedničke nove značajke, ona pronađena u Južnoj Africi "ima brojne dodatne mutacije" koje su uključivale opsežnije izmjene šiljka proteina.

Vakcina "Pfizer/BioNTech" i ona iz "Moderne Inc", koje koriste sintetičku glasničku RNK tehnologiju, mogu se brzo prilagoditi kako bi se riješile nove mutacije virusa ako je potrebno.

Naučnici su sugerirali da bi se promjene mogle uvesti za samo šest sedmica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...