MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna ko je autor fascinantnog crteža u pustinji, starog više od 2.200 godina, nakon što je otkriven, ponovno je nestao…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 11. Jan. 2021  11. Jan. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Peru, na mjesto senzacionalnog otkrića.

Naime, suha obala južnog Perua poznata je po ogromnim geoglifima, crtežima na tlu, nazvanima Nazca linije.

Protežu se na relaciji Nazca – Palpa (oko 80 km). Šezdesetih godina 20. stoljeća, njemački istraživači su u dolini Palpa (oko 400 kilometara južno od Lime) otkrili veliki geoglif, dužine 70 metara, koji prikazuje kita ubicu.

Iako su ga fotografirali, nisu jasno opisali gdje se nalazi pa je idućih 50 godina ostao izgubljen.

Arheolozi su ga pokušali ponovno pronaći ispitivanjem lokalnog stanovništva, pomoću računarskih programa i na druge načine, ali na kraju im je uspjelo tek kad su otišli pješice češljati teško pristupačan teren.

Geoglif je izblijedio i bilo ga je teško vidjeti pa je peruanska vlada pokrenula program restauriranja, koji je dovršen krajem 2017. godine.

Geoglif je neobičan, jer se nalazi na padini planine, a ne na ravnom platou, kao većina ostalih Nazca linija. Analiza tla otkrila je da je star oko 2.200 godina.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...