BROD KOJI TONE: Republika Srpska se zadužila za novih...

Vlada je prvom ovogodišnjom emisijom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi zadužila Republiku Srpsku za skoro 38 miliona maraka.

  • Ekonomija

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 2

Vlada Republike Srpske najavljivala je da je plan da se zaduži 30 miliona KM, ali danas je zbog očito povoljne cijene odlučila da prihvati više ponuda i proda obveznice u vrijednosti od 37,9 miliona KM.

Cijena zaduženja je bila na izuzetno niskom nivou, jer su neki investitori ponudili da kupe obveznice i po kamatnoj stopi od nula posto. Najviša cijena koju su tražili bila je 0,56 KM. Prosječna stopa današnjeg zaduženja bila je po kamatnoj stopi od 0,3589 posto. Na licitaciji, investitori su dostavili ponude u ukupnoj vrijednosti od približno 50 miliona KM.

Kako je ranije objavio portal Capital.ba, Vlada tog bh. entiteta planira u ovoj godini da zaduži Republiku Srpsku u iznosu do 1,4 milijarde maraka putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja te indirektno dajući garancije.

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...