PUTIN RAPORTIRAO ERDOGANU: Formira se zajednički rusko-turski centar za nadgledanje...

Ruski predsjednik Vladimir Putin izvijestio je danas turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana o trilateralnom sastanku o Nagorno-Karabahu, koji je ove sedmice održan u Moskvi, prenosi Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 0

U saopćenju iz Kremlja se navodi da su dvojica lidera razgovarala telefonom te da je tom prilikom naglašeno da je jedan od rezultata samita potvrda namjere normalizacije odnosa Azerbejdžana i Armenije.

Također je rečeno da je samit potvrda namjere otvaranja ekonomskih i saobraćajnih veza te omogućavanje mirnog života u cijelom regionu.

Predsjednik Erdogan kazao je da podržava napore Rusije na rješavanju pitanja Nagorno-Karabaha, dodavši da podržava i nastavak koordinacije Turske i Rusije kako bi se omogućio ekonomski razvoj regije, uključujući promociju projekata od uzajamne koristi.

Erdogan i Putin su, također, razgovarali o formiranju zajedničkog rusko-turskog centra za nadgledanje primirja i o vojnim aktivnostima u Nagorno-Karabahu.

Tokom sastanka razgovarano je i o bilateralnim odnosima, uključujući implementaciju zajedničkih planova proizvodnje i upotrebe vakcina, povećanje obima bilateralne trgovine i proširenje saradnje u drugim oblastima. Oba čelnika izrazila su uvjerenje da će se partnerstvo ovih zemalja dodatno razvijati i sljedeće godine.

Tokom razgovora je odlučeno da se nastavi redovni dijalog dviju zemalja na različitim nivoima.

U Moskvi je u ponedjeljak održan sastanak predsjednika Rusije i Azerbejdžana Vladimira Putina i Ilhama Aliyeva i premijera Armenije Nikole Pashinyana o pitanju Nagorno-Karabaha.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom radi oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra prošle godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...