RAT ZA GLOBALNO TRŽIŠTE: Ovo niko nije očekivao, njemački div otkrio karte, sprema se udar na kompaniju Elona Muska

Najveći svjetski proizvođač automobila, njemački Volkswagen počinje osvajati tržište i kada je riječ o električnim vozilima, čime ozbiljno izaziva Teslu.

  • Ekonomija

  • 14. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 1

Volkswagen je u 2020. godini, prema podacima koje je firma objavila u srijedu, prodao 231.600 električnih vozila na baterije.

Iako je to još manje od polovine broja prodatih vozila Tesle, to predstavlja porast od 214 posto u odnosu na prethodnu godinu i pokazuje da velika njemačka automobilska industrija počinje izazivati lidera u električnim automobilima.

“Na dobrom smo putu da postignemo naš cilj da postanemo tržišni lider po električnim vozilima na baterije”, rekao je Ralf Brandstätter, izvršni direktor Volkswagenovih putničkih automobila.

Volkswagenovo najpopularnije baterijsko električno vozilo bio je novi ID.3, koji je prodan u 56.500 primjeraka. Prodaja kompaktnog e-Golfa i još manjeg e-upa! bila je 41.300, odnosno 22.200 primjeraka.

Audi, luksuzna marka grupe, prodao je 47.300 e-tron SUV i sportback modela, dok su kupci kupili 20.000 električnih Porschea Taycana.

Povećala se i prodaja hibridnih vozila koja se napajaju električnom energijom i konvencionalnim gorivima. Volkswagen je prošle godine prodao 190.500 plug-in hibrida, što je skok od 175 posto u odnosu na 2019. godinu.

“Godina 2020. bila je prekretnica za Volkswagen i označila je proboj u električnoj mobilnosti”, rekao je Brandstätter.

Međutim, Tesla i dalje predstavlja strahovit izazov. Firma koju vodi Elon Musk, postigla je svoj cilj da proizvede 500.000 automobila u 2020. godini, izvijestila je ranije ovog mjeseca.

Proizvodnja i isporuke porasli su za više od trećine u odnosu na nivo iz 2019. godine, što je impresivan uspjeh, posebno s obzirom na to da je tvornica u Fremontu u Kaliforniji bila zatvorena gotovo dva mjeseca zbog pandemije.

Tesla gradi pogon u Njemačkoj nakon otvaranja fabrike u Kini 2019. godine.

Investitori su pohrlili da ulažu novac u Teslu čineći je jednom od najvrednijih svjetskih firmi. Sa 805 milijardi dolara, Teslina tržišna vrijednost je više od osam puta veća od vrijednosti Volkswagena, iako njemačka firma proizvodi približno 19 puta više vozila.

Volkswagen je saopštio da planira uložiti 35 milijardi eura u električna vozila do 2025. godine, a podaci o prodaji za 2020. sugeriraju da kupci počinju reagirati.

Proizvodni div namjerava lansirati, otprilike, 70 čisto električnih modela do 2030. godine dok se utrkuje da sustigne Teslu.

  • Tagovi:

  • vw

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...