BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, BOSANAC I HERCEGOVAC OD GLAVE DO PETE: Kako je Milošević uklonio najmoćnijeg bh. političara, zašto je dirnuo u „osinje gnijezdo“ i šta je sve priznao Šešelj

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 1

U povodu 97. godišnjice rođenja bosanskohercegovačkog političara Hamdije Pozderca, podsjećamo na neke zanimljive detalje iz njegove biografije.

Bratići Nurije Pozderca Hamdija i Hakija proslavili su čuveno krajiško prezime i učinili ga poznatim i izvan granica BiH. Različiti u djelovanju i postupanju, svaki su na svoj način obilježili politički život socijalističke Bosne i Hercegovine. No, djelujući unutar bosanskohercegovačkog komunističkog establišmenta, Hamdija je uspio ostaviti dublji trag, iako je Hakija bio inicijator stvaranja privrednog giganta "Agrokomerca", preduzeća koje je, na kraju, bilo povod i izgovor za politički pad njegovog brata Hamdije.

Hamdija Pozderac bio je učesnik NOB-a još kao dječak, a njegov politički i javni uspon počinje nakon poslijeratnog odlaska u SSSR na školovanje.

Nakon rata, Hamdija odlazi u SSSR na školovanje i dobija prvu ozbiljniju naobrazbu, što je bilo ključno za njegov politički razvoj.

Uloga Hamdije Pozderca u bosanskohercegovačkoj historiji u tom periodu vrlo je važna.

Po prirodi dinamičan, ali i strog i pravedan čovjek, Hamdija Pozderac u startu je dokazao da će biti vođa.

Politički pad i iznenadna smrt Hamdije Pozderca u direktnoj su vezi s njegovim aktivnostima, a njegov rad u Komisiji za promjene Ustava Srbije doveo je do njegovog pada.

Pozderac je „pao“, jer je previše znao, a aferu „Agrokomerc“ napakovao mu je Slobodan Milošević, uz svesrdnu pomoć svojih trabanata.

Ne treba zaboraviti da je Hamdija bio na čelu Komisije za promjenu Ustava Srbije i da je on s Ivanom Stambolićem dogovorio na koji će se način situacija organizirati i riješiti u Srbiji između Srbije i njenih pokrajina Vojvodine i Kosova. To je bio okidač da se otvori afera „Agrokomerc“ i da se napadne bosanskohercegovačko rukovodstvo.

Nažalost, pakleni plan Slobodana Miloševića je uspio. Hamdija Pozderac je uklonjen sa političke scene u montiranoj aferi, a na kraju je sve potvrdio i sam Vojislav Šešelj.

Naime, Šešelj 1979. godine napada Hamdiju Pozderca nakon što je tobože otkrio plagijat u jednom magistarskom radu. Nešto kasnije, Šešelj je izjavio da je time želio skrenuti pažnju CK od Nenada Kecmanovića.

„To je bio način da pomognem Nenadu Kecmanoviću, protiv koga je krenula lavina optužbi iz Centralnog komiteta zbog njegovih napisa u beogradskom 'Ninu', pa sam ja na taj način pravio neku ravnotežu i krenuo direktno na Hamdiju Pozderca, što je Hamdija i shvatio“, izjavio je nakon svega Šešelj.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...