KORONA-KRIZA IH JE KATAPULTIRALA U VRH: Ova zemlja uskoro postaje vodeća ekonomija svijeta, ključna je bila...

Ekonomisti su istaknuli da Peking produbljuje ekonomske veze unutar Azije i Evrope i traži da domaća potrošnja pokrene njegovu sljedeću fazu rasta.

  • Ekonomija

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Procjenjuje se da će se BDP druge najveće svjetske ekonomija ove godine povećati za 8,2 posto. Kina će tako, prema istraživanju ekonomista "Bloomberga", nastaviti da nadmašuje druge svjetske ekonomije, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Kina je jedina velika ekonomija koja je izbjegla pad 2020. godine. Sada je na putu da preuzme od SAD-a poziciju vodeće svjetske ekonomije 2028. godine, rekao je Homi Kharas, zamjenik direktora za globalnu ekonomiju i razvojni program Instituta "Brookings". To je dvije godine ranije nego što je ranije procijenio Institut.

Udio Kine u svjetskoj ekonomiji rastao je najbržim tempom ovog stoljeća. Statistike su pokazale da je globalna proizvodnja prošle godine opala za 4,2 posto, gurnuvši udio Kine na 14,5 posto po cijenama od 2010. godine.

Ekonomisti su istaknuli da Peking produbljuje ekonomske veze unutar Azije i Evrope i traži da domaća potrošnja pokrene njegovu sljedeću fazu rasta. Ove sedmice predsjednik Xi Jinping rekao je da su “vrijeme i situacija” na strani zemlje u novoj godini dok se Washington bori s domaćim previranjima.

Pandemija bi mogla pomoći Kini da “učvrsti svoj položaj u globalnoj ekonomiji”, rekao je za "Bloomberg" Ka Zeng, direktor azijskih studija na Univerzitetu u Arkansasu. Američke i evropske kompanije vjerovatno će se više usredotočiti na Kinu zbog „potencijala da ta zemlja bude jedini veliki izvor rasta u postpandemijskom svijetu“.

Kina je već odranije najveći svjetski izvoznik, a vrijednost kineskih pošiljki, prema službenim podacima, porasla je za 3,6 posto u 2020. godini. Ukupna svjetska trgovina vjerovatno se, prema procjenama UNCTAD-ovog tijela za trgovinu i razvoj, smanjila za 5,6 posto.

U međuvremenu, Kina je vjerovatno vratila titulu vodeće svjetske destinacije za strana ulaganja s obzirom na to da se u zemlju do novembra 2020. slilo više od 129,5 milijardi dolara. Globalno se vjeruje da su tokovi stranih ulaganja u 2020. godini opali za 30-40 posto u odnosu na prošlu godinu, prema podacima UNCTAD-a.

„Za globalnu ekonomiju nije važan samo rast Kine, već i obrazac njenog rasta. Kina nastavlja da teži ka većem oslanjanju na potrošnju za rast. Za ostatak svijeta, Kina će sve više postajati potrošač pored proizvodne uloge koju je dugo igrala”, rekao je Chang Shu, glavni azijski ekonomist.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...