NI U EVROPSKOJ UNIJI NE IDE SVE PO PLANU: "Ubrzavanje vakcinisanja je apsolutni prioritet"

"Ubrzavanje vakcinisanja širom EU-a apsolutni je prioritet, ali treba i dalje ostati oprezan, nastaviti testirati i pratiti kontakte zaraženih", istaknuo je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu za videosamit čelnicima zemalja članica.

  • Društvo

  • 18. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

"Ubrzavanje vakcinisanja širom EU-a naš je apsolutni prioritet", kaže se u Michelovu pismu uoči video-samita koji će se održati u četvrtak navečer.

Michel navodi da stopa zaraze u Europi i pojava novih zaraznijih sojeva virusa iziskuju najveći oprez. 

"Izgledi za vakcinisanje su ohrabrujući, ali moramo zadržati budnost i nastaviti s testiranjem i praćenjem kontakata i istodobno dopuštati prelazak granica unutar EU-a", dodaje Michel.

Predsjednik Europskog vijeća kaže da će se na virtualnom samitu razgovarati i o potvrdama za vakcinisanje, njihovoj prikladnosti i okolnostima u kojima bi se mogle koristiti.

Grci traže "covid-putovnice"

Grčki premijer Kiriakos Micotakis predložio je uvođenje standardiziranih potvrda o vakcinisanju kojima bi se omogućilo nesmetano putovanje unutar EU-a.

Međutim, riječ je o vrlo osjetljivoj temi koja otvara brojna pitanja, zasad bez odgovora. Među ostalim, još nije utvrđeno mogu li cijepljene osobe prenositi virus.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je prošle sedmice da o tome još nema pouzdanih podataka i da će se više znati početkom februara. Osim toga, većina vlada država članica smatra da je za te tzv. covid-putovnice prerano, barem dok se osigura pristup vakcinama za sve, jer bi u protivnom moglo doći do diskriminacije.

Također, uvođenje tih potvrda moglo bi se protumačiti kao uvođenje obveznog vakcinisanja, što bi mogli iskoristiti protivnici tog procesa.

Virtualni samit lidera EU-a, na kojem će čelnici zemalja članica razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Europi i o usklađivanju mjera za borbu protiv pandemije koronavirusa, počinje u četvrtak u 18 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...