MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna odakle je došao tajanstveni narod čija se moderna tehnologija koristila tek stotinama godina nakon njihovog misterioznog nestanka, spominju se i vanzemaljci

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u 2.000 godina davnu prošlost na prostore Sjeverne Amerike.

Tamo je, naime, živjela jedna od najstarijih civilizacija na tom kontinentu.

Pri spomenu indijanskih civilizacija Amerike, najčešće pomislimo na Maje, Azteke i Inke. No, postojala je još jedna velika i moćna indijanska civilizacija – Anasazi. Za razliku od prve tri, svoj svijet su izgradili u Sjevernoj Americi u za život najnepovoljnijem dijelu kontinenta: polupustinjskom kamenitom jugozapadu.

Čak ni najveći stručnjaci iz područja arheologije i antropologije ne znaju odgovor na pitanje zašto su se ovi ljudi prije 2.000 godina nastanili na području današnjih američkih saveznih država Novog Meksika, Colorada, Utaha i Arizone, na suhoj, užarenim suncem spaljenoj zemlji, gdje se između golih planinskih visoravni strmoglavljuju kameni kanjoni.

Ne zna se ni odakle su se doselili, no stigli su kao već organizirana lovačka plemena koja su imala osnovna znanja o uzgoju kukuruza i tikve. Ono što se zna je to da je kulturu ovog naroda, predaka Pueblo Indijanaca, na njezinom vrhuncu – između 1100. i 1300. godine – karakteriziralo intenzivna zemljoradnja uz korištenje natapanja, visok tehnički nivo obrtničkih proizvoda (polikromna keramika, nakit od tirkiza i školjaka, pletenje, tkanje).

Bilo kako bilo, do danas je ostala nerazjašnjena jedna od najvećih misterija miderne civilizacije, odakle su došli, zbog čega su se nastanili na neplodnoj zemlji i odakle im tehnologija koja se koristila tek stotinama godina nakon njihovog misterioznog nestanka, a neke teorije sve glasnije govore i o tome da ne potječu s ovog svijeta.


(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...