ZAEVU JE PUNA KAPA SVEGA: Premijer Sjeverne Makedonije prelomio, nema više pregovora o...

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je kako za njegovu državu članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu te kako je važno produžiti dijalog sa susjednom Bugarskom.

  • Regija

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Istaknuo je još jednom kako nema pregovora o makedonskom jeziku i identitetu, saopćila je Vlada, prenosi Beta.

“Imajući u vidu da članstvo Sjeverne Makedonije u EU nema alterntativu, za nas je važno da produžimo dijalog s Bugarskom u duhu međusobnog poštovanja i provedbe Dogovora za prijateljstvo kroz intenzivniju sektorsku saradnju“, rekao je Zaev na redovnom godišnjem sastanku s ambasadorima zemalja EU-a u Skoplju.

‘Crvene linije’ kod pregovora

Premijer je istaknuo da Sjeverna Makedonija istovremeno “ostaje čvrsto opredijeljena za određena pitanja koje su crvene linije’, kao što su makedonski jezik i makedonski identitet“.

“O njima [identitetu i jeziku] ne pregovaramo“, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je tokom debate pozdravio podršku proširenju EU-a, koju je izrazila ambasadorica Portugala u Skoplju Maria Virginia Pina.

Kazala je kako je među priorietima portugalskog predsjedništva početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i da će Portugal uraditi sve da prva međuvladina konferencija bude održana u prvoj polovini 2021. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...