TRI NAČINA DO BOLJEG SUTRA: Znate li uopće šta višak masnog tkiva radi vašem tijelu?

Znate li išta o masnom tkivu osim činjenice da vam smeta?

  • Zdravlje

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Estetika nije jedino što bi vas trebalo zabrinjavati kada su u pitanju masne naslage na tijelu, one mogu negativno djelovati i na organe poput mozga, jajnika, srca...

KAKO MASNOĆE UTJEČU NA CIJELO TIJELO?

Glava

Rizik od nastanka migrena se povećava kod 40 posto mladih žena koje imaju višak masnih naslaga na trbuhu.

Mozak

Manjak kilograma povezan je sa 36 posto većim šansama za razvoj demencije, dok pretilost znači 42 posto veći rizik, navodi se u rezultatima studije provedene u školi za javno zdravstvo "Johns Hopkins Bloomberg".

Kosti

Japanska studija pokazala je kako kod žena nakon menopauze, a koje imaju višak kilograma, postoji veća šansa za nastanak lomova, dok su jako mršave osobe u rizičnoj skupini od lomova kosti u vratu i rukama.

Grudi

Nakon menopauze, kod žena koje su pretile, primijećen je povišen rizik za čak 30 do 60 posto od razvoja raka dojke.

Srce

Studija je pokazala kako pretilost znači i veći rizik, od čak 32 posto, za razvoj koronarnih bolesti.

Jajnici

Čak 6 posto slučajeva neplodnosti se odnosi na pretilost, dok je isti postotak zabilježen i kod žena koje imaju manjak kilograma.

TRI NAČINA KAKO ŠTO LAKŠE ISTOPITI MASNOĆE

1. Trening snage

Uključuje dovoljan intenzitet u intervalima, a to će vam pomoći da izgubite kalorije, ali i pohranjene masnoće. Prijedlog je da napravite 8 ponavljanja nekih od vježbi snage, 20 sekundi radite, a 10 se odmarate.

2. Odmor

Studija provedena na Univerzitetu Brigham potvrdila je da osobe koje spavaju 8 sati u danu, imaju najmanji postotak masnoće u tijelu. Zašto? Jer, manjak sna može uzrokovati „nered“ u hormonskoj slici, a oni kontroliraju metabolizam.

3. Opuštanje

Joga može sniziti nivo kortizola u krvi, a visok nivo kortizola povezan je sa masnoćama na trbuhu. Prema jednoj studiji, žene koje su prošle menopauzu te su 16 sedmica prakticirale jogu, izgubile su velike količine masnih naslaga na trbuhu. 

NAJBOLJE NAMIRNICE ZA BORBU PROTIV MASNOĆA

Istraživanja pokazuju kako osobe koje konzumiraju više mlijeka, mogu izgubiti i do 2 više kilograma od osoba koje ga izbjegavaju. Drugo je istraživanje pokazalo kako su proteini odlični za gubitak masnoća na području trbuha. I ne zaboravite na masne ribe koje sadrže omega 3 i omega 6 kiseline, poput sardina i orašastih plodova. 

(Ordinacija.vecernji.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...