U OVIM MJESECIMA POSEBNO: 10 jednostavnih savjeta kako tokom zime paziti na bubrege te ih tako ojačati

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svakom godišnjem dobu odgovara energija pojedinog para organa.

  • Zdravlje

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

To znači da upravo tim organima tokom tog godišnjeg doba treba posvetiti posebnu pažnju, jer su zbog vremenskih uslova jače izloženi izazovima.

Kako je, u takvom pristupu, simbol energije zime voda, onda su i organi poput bubrega i mokraćnog mjehura, koji upravljaju tekućinama u našem tijelu, upravo oni koje treba posebno njegovati tokom zime, savjetuju stručnjaci portala "Bio&Bio".

Deset najvažnijih savjeta kako tokom zime njegovati bubrege te ih tako ojačati:

1. Mahunarke

Juhe i/ili variva od mahunarki dobro je svakodnevno uključiti u prehranu. Mahunarke su namirnica zime. Jačaju vitalnost bubrega i snaže organizam. Grah, pogotovo azuki grah, crna soja i ostale mahunarke trebaju možda malo više vremena za pripremu, ali toplina prostora koja se dobiva kuhanjem zimi, upravo je ono što nam treba, a “krčkanje” mahunarki već i mirisom pobuđuje apetit.

2. Alge

Alge su sjajan izvor minerala zimi. Pri kuhanju mahunarki svakako dodajte komad alge kombu. Osim što će mahunarke učiniti probavljivijima, kombu jača i čisti krv.

3. Manje hladne tekućine

Tokom zime važno je održavati toplinu unutrašnjih organa, naročito bubrega. Stoga nikako nije dobro piti hladne napitke i nalijevati se tekućinom. Osim što će nam biti (pre)hladno, usporit ćemo cirkulaciju te biti izloženiji infekcijama i virozama. Tople juhe, čajevi i voda na sobnoj temperaturi bit će sasvim dovoljni tokom zime kao sredstva hidratizacije organizma.

4. Bogati okusi

Đumbir, bijeli luk, so i različite vrste ulja u pripremi hrane donijet će i dodatne bogatije okuse te isto tako pridonijeti osjećaju topline i snažne vitalne energije.

5. Bez šećera

Izbjegavajte šećer i slatke napitke sa šećerom i/ili umjetnim zaslađivačima. Osim što hlade organizam, te namirnice imaju za posljedicu i kiselo stanje krvi, što je pogodno za slabljenje imuniteta i razvoj infekcija.

6. Pokrenite cirkulaciju

Svako jutro prilikom tuširanja istrljajte tijelo (osim područja grudi i genitalija) malim ručnikom prethodno namočenim u vruću vodu s đumbirom. Iscijedite ručnik i istrljajte cijelo tijelo od stopala prema gore. Na taj ćete način pokrenuti cirkulaciju i fantastično započeti dan.

7. Spavanje

Kad god možete, tokom zime idite ranije na spavanje. Pokušatej se disciplinirati i od 21 sat izbjegavati sve ekrane te u 22 već biti u krevetu. Kako je noć vrijeme kada naši bubrezi rade, neophodno je da im pružimo tu priliku i dobro se naspavamo. Zimi je i prirodno da nam treba više sna nego u drugim godišnjim dobima.

8. Slojevito odijevanje

Odijevajte se slojevito i što je moguće više koristite prirodne materijale te izbjegavajte sintetiku, pogotovo tokom boravka u zatvorenim prostorijama. Redovno prozračujte prostore u kojima boravite i spavate te održavajte vlažnost zraka i umjerenu temperaturu.

9. Koristite đumbir

Đumbiroterapija - najbolji tretman za zimu. Opušta, grije, poboljšava cirkulaciju i podiže imunitet. 

10. Kupke

Zima je i odlično vrijeme za večernje opuštajuće kupke. Korištenje eteričnih ulja svakako može djelovati i terapeutski, kao i stavljanje pune šake nigarija - magnezijevog hlorida u toplu kupku.

(SB/Ordinacija.vecernji.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...