MATE GRANIĆ UZBURKAO DUHOVE U REGIJI: "Bilo je govora o ukidanju entiteta i da treba..."

Hrvatski premijer Andrej Plenković i službeno je sa sjednice hrvatske Vlade čestitao američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris na stupanju na dužnost.

  • Regija

  • 21. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 1

“Veselimo se dinamici suradnje i u pogledu bilateralnih odnosa, odnosa Europske unije i Sjedinjenih država te naravno suradnje unutar Sjevernoatlantskog saveza,” poručio je Plenković.

Njegov posebni savjetnik za vanjsku politiku i ministar vanjskih poslova u devedesetima Mate Granić kazao je medijima kako je “sigurno da Joe Biden i njegova administracija imaju vrlo jasne stavove o ovom prostoru. Još početkom 90-ih godina je Joe Biden govorio da je Milošević ratni zločinac koji treba biti osuđen,” kazao je Granić za zagrebački “Večernji list”.

Nakon što 10 godina američka administracija nije pokazivala interes za prostor jugoistoka Europe, Granić očekuje da će interes biti pojačan. “To znači da će SAD pomoći Europskoj uniji oko BiH koja ne funkcionira u zadnje vrijeme. Bilo je govora i da treba ukinuti entitete i da treba primarno razvijati građansku državu. Hrvatska diplomacija će se čvrsto boriti za pozicije Hrvata i da je prisustvo SAD-a pozitivno, ali da se moramo boriti za svoje stavove,” ocijenio je.

Granić je kazao da su SAD glavni strateški partner Hrvatskoj od siječnja 1994. godine. “Kad dođe nova administracija potrebno je vrlo brzo na raznim razinama uspostaviti kontakte. Mnogi od sadašnjih dužnosnika su ili iz vremena predsjednika Clintona ili Obame. Kako je Andrej Plenković jedan od glavnih ljudi unutar EU, a EU je glavni strateški partner SAD-u, mi imamo podloge za to. Imamo kontakte iz vremena predsjednika Clintona,” zaključio je Granić.

Bivši hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim državama Ivan Grdešić za “Al Jazeera Balkans” kazao je kako očekuje da će, kada se ovi glavni problem koji su u Americi dočekali predsjednika Bidena pri stupanju na dužnost malo stišaju, “njegova administracija obnoviti interes za jugoistočnu Europu, prije svega nastojeći spriječiti bilo kakve buduće sukobe ili teškoće u našim susjedstvima,” kazao je. On očekuje da će Biden potaknuti Europsku uniju da poduzme dodatne inicijative, jer se ipak radi o susjedetvu Europske unije, a ne Amerike.

“Ne očekujem neku dramatičnu inicijativu koja bi npr. iz korijena izmijenila Daytonski sporazum ili srpsko-kosovsko pitanje, ali dijalog, razumijevanje, argumentacija i spremnost da se bude u blizini kada zatreba sigurno će povoljno djelovati na europske i ostale integracije Balkana i jugoistočne Europe,” zaključio je Grdešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...