GROM IZ VEDRA NEBA: Haris Silajdžić se vraća u političku arenu (VIDEO)

Prema sasvim pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, nekadašnji član Predsjedništva BiH te osnivač i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić vraća se u političku arenu BiH, i to s ambicijom da se na općim izborima 2022. godine kandidira za člana Predsjedništva BiH.

  • Politika

  • 24. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 18

Gostujući sinoć u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, na direktno pitanje voditelja vraća li se na političku scenu, Silajdžić nije dao potvrdan odgovor, ali je između redova nagovijestio svoj siguran povratak.

Zanimljivo, Silajdžić se u politiku vratio prije 14 godina, i to na rušenju već dogovorenog “aprilskog paketa” ustavnih promjena, a platforma za njegov aktuelni povratak također je “aprilski paket” kojeg je lider SDA Bakir Izetbegović naglo počeo hvaliti proteklih sedmica. Štaviše, Izetbegović je u nekoliko posljednjih istupa otvoreno kazao da će uz pomoć nove demokratske administracije SAD-a na čelu sa Bidenom reafirmirati paket ustavnih promjena koje su 2006. godine iz posve različitih razloga srušili čelnici dviju stranaka, Haris Silajdžić, kao tadašnji lider Stranke za BiH, te Božo Ljubić, tadašnji lider HDZ 1990.

“Aprilski paket ustavnih promjena neće proći! Ja ću se lično angažovati da to zaustavim!”, kazao je sinoć Silajdžić u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, čime je de facto najavio ponovni ulazak u političku arenu i borbu protiv Izetbegovića za poziciju “prvog u Bošnjaka”.

O povratku Silajdžića počelo se sve glasnije šaputati nakon predsjedničkih izbora u Americi, na kojim je pobjedu odnio njegov dugogodišnji poznanik, a neki kažu čak i prijatelj Joe Biden. Kao što je poznato, Biden je u međuvremenu zaokružio svoj novi kabinet, a na ključna mjesta rasporedio je veliki broj kadrova s kojima je Silajdžić dugo godina izravno surađivao i s kojima je i do danas ostao u dobrim odnosim. Bidenova pobjeda osokolila je Silajdžića da prekine političku penziju.

Silajdžićev povratak u ovom je trenutku posve neupitan. Upitan je samo način na koji će se uključiti u političku trku. Hoće li ponovo preuzeti Stranku za BiH ili će biti samo njen kandidat na predsjedničkim izborima 2022. godine?

Za razliku od Bakira Izetbegovića, koji već neko vrijeme kod dizajniranja izbornog zakonodavstva pokušava pronaći kompromis između nacionalnog i građanskog, Silajdžić nema takvih dilema. On je otvoreno kazao da će s Bidenovom administracijom afirmirati koncept građanskog ustroja BiH, što je inače teza koja iz dana u dan okuplja sve veći broj pristalica na bosanskoj i bošnjačkoj političkoj sceni.

U video prilogu pogledajte sinoćnji integralni razgovor urednika Centralnog dnevnika Senada Hadžifejzovića i njegovog gosta Harisa Silajdžića. 

(SL.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...