SADA I ZVANIČNO: Antony Blinken, čovjek kojem je rat u BiH definisao profesionalnu karijeru, novi je državni sekretar SAD-a!

Američki Senat podržao je danas izbor Antonyja Blinkena za novog državnog sekretara.

  • Svijet

  • 26. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Blinkena je za tu funkciju nominovao predsjednik Joe Biden.

Senat je podržao Blinkena sa 67 glasa za i 17 protiv.

On će kasnije tokom dana položiti zakletvu.

Stočlani Senat je podijeljen sa 50 prema 50 poslaničkih mjesta ali je pod kontrolom Demokrata jer potpredsjednica Kamala Harris ima završnu riječ.

Podsjećamo, "Slobodna Bosna" je već ranije pisala o odluci Bidena da Blinkena imenuje na ovu poziciju. 

Tokom Clintonove administracije Blinken je obavljao dužnost šefa ureda za izradu predsjedničkih govora za vanjsku politiku, a najvažniji vanjskopolitički problem iz tog perioda kojem je Blinken bio najviše posvećen, bio je upravo rat u Bosni i Hercegovini. U tekstu objavljenom u „The Washington Postu“ 2013. godine, novinar Jason Horowitz naglašava da su lekcije koje je Blinken naučio radeći na pitanju Bosne, utjecale na formiranje njegovih kasnijih gledišta o svim aktuelnim pitanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...