PANIKA NA FACEBOOKU: Više od pola milijarde korisnika se hvata za glavu, brojevi telefona na prodaju…

Neko se domogao baze podataka pune brojeva telefona Facebookovih korisnika i trenutno to pokušava unovčiti putem bota na popularnoj aplikaciji za chat Telegram.

  • HiTec

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Taj sigurnosni propust otkrio je stručnjak za kibernetičku sigurnost Alon Gal te upozorava da osoba koja upravlja navedenim botom, tvrdi da ima informacije o 533 miliona korisnika Facebooka. Da stvar bude još gora, podaci proizlaze iz sigurnosnog propusta koji je Facebook zakrpio još 2019. godine.

Korištenjem bota haker rješava dva problema. Prvi je da ne želi baš bilo kome ustupiti tu riznicu podataka, a drugi je da bot pomaže u potrazi za korisnim podacima u ukradenoj bazi podataka.

Bot koji prodaje brojeve telefona Facebook korisnika na Telegramu Bot koji prodaje brojeve telefona Facebook korisnika na Telegramu (Foto: @UnderTheBreach/Twitter)

Naime, bot omogućava pretraživanje po korisničkom imenu Facebookovog korisnika i pronalazak broja telefona te osobe te, naravno, obratno.

Pristup takvoj informaciji na botu košta. Vlasnik bota naplaćuje "jedan kredit" za pojedinačne informacije, odnosno 20 dolara za kredit.

Vlasnik bota isto tako nudi i količinski popust pa tako 10.000 kredita neko može kupiti za 5.000 dolara.

Navedeni bot u pogonu je od 21. januara, kad je Gal na svom profilu na Twitteru i objavio ispise zaslona s Telegrama. Zanimljivo je da bot nudi podatke koji su bili aktuelni 2019. godine, što je relativno staro, ali isto tako, mnogi ljudi ne mijenjaju brojeve telefona tako često.

Ovo očito ima ogroman značaj za privatnost podataka, napisao je u statusu Gal.

Zasad nije poznato je li iko kontaktirao s Telegramom u vezi s tim da se bot makne s te platforme - što se prije to učini, tim bolje. No, bez obzira na rješavanje problema bota na Telegramu, činjenica je da će ti podaci i dalje biti dostupni negdje na webu ili dark webu, piše "The Verge".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...