ZAJEDNIČKA OPERACIJA TUŽILAŠTAVA BiH I ŠVEDSKE: SIPA pretresa lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, osumnjičeni "zaradili" više od 3,9 miliona eura

Krivična djela organizovani kriminal, međunarodna trgovina ljudima te pranje novca odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, prevare i zloupotrebu prava iz socijalnog osiguranja...

  • Hronika

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 1

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, a sve u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji uz potporu MUP-a RS-a, realiziraju pretrese objekata i lišenja slobode na ukupno tri lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

- Objekti pretresa su pod nadzorom policijskih djelatnika, a u tijeku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su, zajedno djelujući, sudjelovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije te je izvršenjem kaznenih djela ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, s ciljem legaliziranja, ubacivana u financijsko poslovanje - saopćeno je iz Tužilaštva BiH uz napomenu da su "kaznena djela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima". 

- Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prijevare i zlouporabe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona eura. 

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizirani kriminal, međunarodna trgovina ljudima te pranje novca.  

- U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima, kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku javnosti i medijima ne možemo saopćiti više detalja i informacija - naveli su iz Tužilaštva BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...