ERDOGAN ZAGRMIO: "Morate se pokrenuti da se holokaust, Bosna, Ruanda i Kambodža ne bi ponovile!"

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da se međunarodna zajednica mora aktivirati kako se tragedije poput holokausta, Bosne, Ruande i Kambodže ne bi ponovile, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 1

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku koju je uputio povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Erdoganova videoporuka je objavljena na posebnoj internet-stranici Weremember.gov.tr, koja je danas otvorena, a koju su Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika i Ministarstvo vanjskih poslova Turske priredili radi podsjećanja na sve genocide koji su se dogodili u svijetu i odavanja počasti svim žrtvama genocida.

Stranica je priređena na engleskom jeziku radi jačanja svijesti i odgovornosti javnosti i međunarodne zajednice kada je u pitanju očuvanje mira i suživota u svijetu.

Odajući počast svim žrtvama genocida u svijetu, turski predsjednik Erdogan istaknuo je da čovječanstvo prolazi kroz teško razdoblje u kojem se širi pandemija Covida-19, ali i virusi rasizma.

Ukazujući na porast napada na džamije, sinagoge i crkve u svijetu, Erdogan je kazao da je u porastu mržnja prema zajednicama koje se razlikuju po etničkoj, vjerskoj, jezičkoj ili rasnoj pripadnosti.

Erdogan je upozorio da rasistički terorizam predstavlja sigurnosnu prijetnju koja podriva mir i volju naroda za suživot.

“Nemili događaji iz prošlog stoljeća pokazali su koliko boli i patnje mogu izazvati rasističke ideologije. Milioni ljudi su stradali u holokaustu, Bosni, Ruandi i Kambodži, a svi ti genocidi su imali predznake u vidu sistematske diskriminacije, marginalizacije i rastućeg govora mržnje koji su znatno ranije manifestirani. Svi ti genocidi su živi primjeri koji upozoravaju međunarodnu zajednicu na odgovornost“, poručio je Erdogan.

On je dalje kazao da borba protiv govora mržnje nije samo zadaća žrtava, već zadaća cijelog čovječanstva u kojoj važne uloge imaju svi, uključujući međunarodne organizacije, države, medije, političare, civilno društvo, vjerske grupe i intelektualce.

Podsjetivši kako Turska gaji višestoljetnu tradiciju suživota razlika, Erdogan je kazao da aktuelno tursko rukovodstvo na svim međunarodnim platformama ukazuje na vitalnu važnost odbrane civilizacijskih vrijednosti zajedništva i mira.

Dodao je da je Turska, provedbom politike otvorenih vrata, zbrinula sve izbjegle, bez obzira na njihovu vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

“Međunarodna zajednica se mora pokrenuti kako se tragedije poput holokausta, Bosne, Ruande i Kambodže ne bi ponovile. Konačno treba reći stop širenju neprijateljstva prema islamu, i ksenofobiji koja se širi pod utjecajem digitalnih platformi i medija“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom odao počast svim žrtvama genocida i izrazio nadu u okončanje svih vrsta diskriminacija i budućnost u kojoj više neće biti zločina protiv čovječnosti.

Na internet-stranici Weremember.gov.tr će biti informacije, dokumenti i snimci kojima će se podsjećati na genocide poput holokausta, Ruande, Srebrenice i Kambodže. Bit će dostupne i knjige i istraživanja koja su vođena o temama genocida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...