SVI POGLEDI UPRTI U ČUDO U SRCU BOSNE: Ovaj rudnik mogao bi postati izvoznik broj jedan u BiH

Kompanija "Eastern Mining" kao koncesionar je u fazi dobivanja dozvola za eksploataciju.

  • Ekonomija

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 2

“Oni su već u fazi pripreme infrastrukture, odnosno rada na cestovnim vezama za transport rude, kao i na otvaranju pozicije za smještaj kontejnera za koncentrat koji bi trebao ići željeznicom prema Luci Ploče. Dakle, u tom slučaju, trebala bi se uspostaviti i željeznica”, istaknuo je Marošević.

Dodaje da će ova godina proteći u velikim investicijama, a koje za cilj imaju osigurati da se 2022. pokrene eksploatacija ruda i, naravno, izvoz. Prema podacima menadžmenta, u tom slučaju "Eastern Mining", rudnik cinka, bakra i olova, bio bi najveći izvoznik u BiH po svom kapacitetu, rekao je načelnik.  

Prema njegovim riječima, ovo nije projekt samo lokalnog karaktera, ovo je projekt, može se reći, u najmanju ruku Federacije i države te će on zahtijevati zapošljavanje stotina ljudi iz raznih struka, od rudara do inženjerskog kadra. Naravno, u cijelom tom procesu doći će do pokretanja niza pratećih aktivnosti.

“Evo, uzmite samo da po njihovu proračunu dnevno 50 kontejnera treba spustiti na željeznicu, a predviđen je rad i u tri smjene. Ukratko, trebat će 150 vozača. Kamione trebaju pratiti servisni poslovi. Dakle, jedna struka veže se za drugu, a sve će to dovesti do jednog dinamičnog ozračja, a sve podsjeća na vrijeme kad se u Varešu eksploatirala željezna ruda”, govori Marošević.  

Zaključuje da je ovo projekt koji je daleko otišao i više se ne može zaustaviti. U ovoj godini ide ulaganje, a u 2022. počinje vraćanje uloženog novca.

“Da bi se rudnik opslužio, potrebni su dodatni prostori za skladištenje, a najvjerojatnije i bescarinska zona. Tu je i pitanje transporta od 27 kilometara od lokacije Rupice. Ovakav projekt tražit će radnu snagu na tržištu, i to u Varešu, ali i u okruženju Vareša, ali je sigurno da će dio radnika dolaziti ne samo iz BiH”, ističe on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...