VUČIĆEV "USPEH ZA ISTORIJU" U PRAKSI: Kosovo i Izrael i zvanično uspostavili DIPLOMATSKE ODNOSE, slijedi otvaranje ambasada u Prištini i Jerusalemu

Kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj-Stubla i šef izraelske diplomatije Gabriel Askenazi potpisali su sporazum kojim uspostavljaju diplomatske odnose Kosova i Izraela.

  • Regija

  • 01. Feb. 2021  01. Feb. 2021

  • 3

Sporazum je potpisan kontaktom preko videolinka. Ministri su sporazume potpisali u Prištini i Jerusalemu, a dokumenti će kasnije biti razmijenjeni, prenio je RTS.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom Kosova i SAD-a 4. septembra.

Uskoro će biti otvorene ambasade, a kosovski ambasador u Izraelu bit će Ines Demiri.

Hoti: Probijena blokada

Premijer Kosova na dužnosti Avdulah Hoti rekao je da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa s Državom Izrael Kosovo probilo blokadu priznanja.

„Danas smo probili blokadu priznanja za Kosovo. Drago mi je što smo stigli do ove tačke. Čestitam Ministarstvu vanjskih poslova na provođenju svih procedura kojima su danas formalizovani diplomatski odnosi dvije zemlje“, rekao je Hoti.

Zahvaljujući američkoj podršci, prema njemu, država Kosovo se konsoliduje u međunarodnoj areni sa prijateljima i Bliskim istokom.

„Današnja konkretizacija diplomatskih odnosa dvije zemlje jasno pokazuje efekt i važnost sporazuma od 4. septembra u Bijeloj kući i griješili su oni kritičari koji su taj sporazum neprestano kritikovali, čak ne prihvatajući ni priznanja od Izraela, koji je ovaj sporazum donio“, rekao je Hoti.

On je rekao da je tokom današnjeg dana potpisano još nekoliko sporazuma koji jačaju saradnju dvije zemlje.

Osmani: Jaki odnosi zasnivaju se na solidarnosti i prijateljstvu

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da su međusobni odnosi zasnovani na solidarnosti i prijateljstvu dva naroda.

„Odnosi naša dva naroda su u prošlosti bili jaki i zasnivali su se na solidarnosti i prijateljstvu. Čin uspostavljanja diplomatskih odnosa otvara put za produbljivanje bilateralne međuinstitucionalne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa“, kazala je Osmani.

Podsjećamo, mediji u Srbiji odani režimu Aleksandra Vučića su sporazum u Washingtonu između Kosova i Srbije ocijenili kao historijski, izričući hvalospjeve za diplomatske aktivnosti predsjednika Srbije.

(SB/N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...